Terug naar alle eventsCongres15 Jun09:30

De kracht van focus

ZKN congres 2023

Innovatie en kennisdeling

Het ZKN congres draait om elkaar ontmoeten, geïnspireerd worden en nieuwe kennis opdoen. Kennis en ervaringen worden bij elkaar gebracht om van én met elkaar te leren. Wij kijken er naar uit om jou te zien en spreken tijdens het ZKN congres.

 

Datum: donderdag 15 juni 2023

Tijdstip: 09:30 – 17.00 uur

Plaats: Rijtuigenloods Amersfoort

 

Zien we jou ook op 15 juni 2023?

Terug naar alle eventsWebinar11 Apr10:00

Slimmer werken

Hoe Medicore het pleegzorgproces ondersteunt

Pleegzorg vraagt om andere functionaliteiten dan een standaard ECD biedt. De afgelopen vijf jaar hebben wij samen met pleegzorgorganisaties gewerkt aan het ontwikkelen van een pleegzorgmodule in Medicore. In dit webinar laten Gillian Reins, senior consultant Medicore en Ben van Harten, business developer je aan de hand van een voorbeeldcase zien hoe Medicore het pleegzorgproces ondersteunt van aanmelding tot facturatie.

Wil je erbij zijn? Meld je aan via het formulier!

Kun je er op deze datum niet bij zijn en wil je de opname terugkijken? Meld je dan alsnog aan en ontvang de opname automatisch achteraf. Deelname is gratis.

Meld je aan voor het webinar

Vul je gegevens in.

Sprekers

Gillian Reins

Bekijk profielBekijk profiel

Ben van Harten

Bekijk profielBekijk profiel
Blog24 feb 2023

Productontwikkeling Medicore

Van visie naar Medicore: zo werken onze product managers

Met meer dan 300 collega’s werken wij iedere dag aan het ontwikkelen van innovatieve software en diensten voor de zorg. Van deze 300 medewerkers werken er ongeveer 80 aan de ontwikkeling van het Medicore ECD. In deze blogreeks nemen wij je mee in de afdelingen achter het Medicore ECD. We starten met de afdeling product management.

Het is onze missie om oplossingen te ontwikkelen die zorgverleners zo ondersteunen dat zij zich kunnen focussen op het leveren van kwalitatieve zorg, zonder zich druk te hoeven maken over administratieve zaken die nodig zijn voor facturatie en verantwoording. Goede software ontwikkelen begint met een goede stip op de horizon. Daar zijn onze product managers verantwoordelijk voor. Binnen Tenzinger zijn het Arriejanne Brouwer, Maarten van Vulpen en Amy Ahluwalia die continu kijken waar zorgaanbieders nu, maar ook in de toekomst behoefte aan hebben.

Aangesloten bij landelijke initiatieven

De ontwikkelingen in de zorg gaan snel. Om te weten welke ontwikkelingen er in de toekomst op ons af gaan komen sluit Amy Ahluwalia regelmatig aan bij landelijke overleggen vanuit bijvoorbeeld het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zo zijn we al snel op de hoogte van eventuele stelselwijzigingen, veldafspraken of wijzigende wet- en regelgeving. Deze informatie koppelen wij ook weer terug aan onze opdrachtgevers en eindgebruikers. De belangrijkste wettelijke wijzigingen voor 2023 vind je terug in onze Wetgevingsradar ggz, sociaal domein en medisch specialistische zorg.

Feedback ophalen

Wie weten er nou beter welke functionaliteiten belangrijk zijn in het ECD dan de eindgebruikers van Medicore? Daarom zijn onze product managers veel in gesprek met onze opdrachtgevers en eindgebruikers. Via één-op-één gesprekken, klantfocussessies en evenementen halen we input op bij eindgebruikers om vervolgens de vertaling te maken naar nieuwe functionaliteiten in Medicore.

Na het vaststellen van de ontwikkelthema’s en roadmap vindt de overdracht plaats naar de product owners, development en DevOps. In de volgende blog in deze reeks vertellen deze afdelingen hoe zij impact maken.

 

 

Heb je een vraag?

Maarten van Vulpen

Zorgverslimmer bij Tenzinger

Neem contact opNeem contact op

Ook interessant

Blog24 feb 2023

Chaos voorkomen? Dit is waarom functioneel applicatiebeheerders cruciaal zijn in de zorg

In deze blog vertelt Judith Hegger, functioneel applicatiebeheerder bij Tenzinger over de onmisbare rol van applicatiebeheerders in de zorg.
Lees meer +
Blog16 feb 2023

Zo blijft de informatie in onze software veilig

Hoe houden wij de informatie in onze software veilig? We gaan in gesprek met onze Chief Information Security Officer (CISO) Erik-Jan Davids.
Lees meer +
Klantverhaal14 feb 2023

Epione live met Medicore na vlotte implementatie

Eind november koos Epione voor het Medicore EPD van Tenzinger. Vier weken later vierden we de succesvolle livegang gezamenlijk op locatie bij Epione in Amsterdam.
Lees meer +
Whitepaper16 dec 2022

Wetswijzigingen 2023-2024

Zorgwetgevingsradar ggz, sociaal domein en medisch specialistische zorg

De zorg is continu in beweging. Zo ook de wet- en regelgeving. Heb je een goed overzicht van welke wijzigingen er in 2023 ingaan en wat er na die tijd op je af gaat komen? In deze wetgevingsradar komen de wijzigingen met de grootste impact aan bod.

Amy Ahluwalia

Zorgverslimmer bij Tenzinger

Bekijk profielBekijk profiel

Weet welke wetswijzigingen er op je af komen

Ieder jaar verandert er veel in de Nederlandse wet- en regelgeving. Om op de hoogte te blijven nemen wij deel aan diverse overlegstructuren met betrekking tot de veranderingen. Hierdoor zijn we niet alleen tijdig op de hoogte, maar hebben we ook een stem in de uitwerking van deze wijzigingen. Tenzinger implementeert jaarlijks de nieuwe wet- en regelgeving in haar producten. Wij delen ons kennis graag in deze wetgevingsradar.

Deze wetgevingsradar is ingedeeld in verschillende aandachtsgebieden: 

  • Integraal Zorgakkoord
  • Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
  • Sociaal domein (jeugdzorg)
  • Medisch specialistische zorg
  • Privacy en informatiebeveiliging
  • Ontwikkelingen 2023 – 2027

 

Dit whitepaper is gebaseerd op de nieuwe wet- en regelgeving die gepubliceerd is door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Zorginstituut Nederland, Rijksoverheid, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en landelijke programma’s.

Mail mij deze whitepaper

Vul onderstaand formulier in om de whitepaper te ontvangen.

Ook interessant

Whitepaper09 dec 2021

Hoe een ECD het pleegzorgproces ondersteunt

In dit whitepaper lees je over de trends en ontwikkelingen in pleegzorg en hoe een ECD zorgorganisaties ondersteunt.
Lees meer +
Whitepaper12 apr 2021

Grip op zorg door financiële sturing

In de whitepaper Grip op zorg door financiële sturing lees je hoe je meer grip krijgt op de bedrijfseconomische kant van het zorgproces, hoe je de zorgvraag beter kunt voorspellen en hoe je een realistische begroting maakt.
Lees meer +
Whitepaper09 nov 2021

Beter wachtrijmanagement met de Tenzinger wachtrijverslimmers

De wachtlijsten in de zorg groeien al jaren. En hoewel iedereen het belang ziet van het goed meten van de werkelijke wachttijden, zijn het verstrekken van inzicht in wachttijden en capaciteit taken die in de meest zorgorganisaties worden overgelaten aan secretariaten of zorgadministraties.
Lees meer +
Whitepaper10 nov 2022

Slimme zorg

Meer tijd voor zorg met slimme signaleringen

Steeds meer zorgorganisaties zien de meerwaarde van slimme signaleringen in hun zorgadministratie. Denk aan signalen wanneer een verwijsbrief ontbreekt of wanneer je bij een cliënt over een indicatie heen dreigt te gaan. Je kunt deze signalen ook inzetten aan de zorginhoudelijke kant. Op die manier gebruik je je ECD niet alleen om te registreren en te declareren, maar ook om de efficiency van zorgverleners te verhogen.

In deze whitepaper gaan we dieper in op hoe je je ECD volautomatisch signalen kunt laten genereren op basis van zorginhoudelijke triggers.

Maarten van Vulpen

Zorgverslimmer bij Tenzinger

Bekijk profielBekijk profiel

Het ECD: geen declaratiesysteem maar zorgsoftware

Het ECD is ooit bedacht als registratie- en declaratiesysteem. De eerste generatie ECD’s waren ook volledig zo opgezet, met als gevolg dat ze voor de zorgverlener heel onhandig waren om mee te werken. De huidige generatie ECD’s is gelukkig ontworpen met het proces op de werkvloer als uitgangspunt. Het ECD als je behulpzame collega. Tenzinger investeert met producten zoals het zorgverlenersportaal, het Wellbee cliëntportaal en de Tenzinger Zorgapp in het verhogen van het gebruiksgemak van de software op de werkvloer. Met de Zorgapp is het bijvoorbeeld heel makkelijk om op een smartphone registraties te doen en je workload van de dag in te zien.

Met slimme signaleringen:

  • Verslim je zorgprocessen
  • Verhoog de kwaliteit van zorg
  • Verlaag de werkdruk

Mail mij deze whitepaper

Vul onderstaand formulier in om de whitepaper te ontvangen.

Ook interessant

Whitepaper09 dec 2021

Hoe een ECD het pleegzorgproces ondersteunt

In dit whitepaper lees je over de trends en ontwikkelingen in pleegzorg en hoe een ECD zorgorganisaties ondersteunt.
Lees meer +
Blog26 jul 2022

Drie tips voor meer grip op pleegzorgkosten

Het komt geregeld voor dat gemaakte kosten niet volledig gedekt worden vanuit de pleegzorgvergoeding of aanvullende vergoedingen. Een ingewikkeld vraagstuk bij pleegzorg is; wie draait er op voor de gemaakte kosten voor de jeugdige? Lees meer in deze blog
Lees meer +
Whitepaper09 nov 2021

Beter wachtrijmanagement met de Tenzinger wachtrijverslimmers

De wachtlijsten in de zorg groeien al jaren. En hoewel iedereen het belang ziet van het goed meten van de werkelijke wachttijden, zijn het verstrekken van inzicht in wachttijden en capaciteit taken die in de meest zorgorganisaties worden overgelaten aan secretariaten of zorgadministraties.
Lees meer +
Blog07 nov 2022

Week van de pleegzorg

Het belang van het aantrekken en behouden van pleegouders

Van 2 tot en met 9 november vindt de jaarlijkse week van de pleegzorg plaats. Gedurende deze week vraagt Jeugdzorg Nederland aandacht voor pleegzorg en het tekort aan pleeggezinnen. Al jaren verschijnt in het nieuws dat het tekort aan pleeggezinnen groeit. In deze blog deelt Koen Bosboom, business consultant bij Tenzinger, tips die zorgaanbieders helpen bij het aantrekken, binden en behouden van pleegouders.  

Koen Bosboom

Zorgverslimmer bij Tenzinger

Bekijk profielBekijk profiel

Het belang van pleeggezinnen 

Pleegouders vervullen een belangrijke rol in het leven van een kind. En vooral nu, in tijden van arbeidskrapte, biedt een pleeggezin een extra kans voor jeugdhulporganisaties. Pleeggezinnen zorgen voor een warm en liefdevol thuis, een omgeving die nagenoeg niet na te bootsen is binnen een jeugdhulpinstelling. 

Kijk kritisch naar het aanmeldproces  

Vlak voor de zomer publiceerde Pleegzorg Nederland de Factsheet pleegzorg 2021. Hieruit blijkt dat er een lichte daling is in het aantal geaccepteerde (nieuwe) pleegouders en een lichte daling in het aantal belangstellenden die informatie hebben aangevraagd. Tegelijkertijd valt te zien dat het aantal pleegkinderen ook daalt, maar desondanks blijft er een tekort. Voor zorgaanbieders is het belangrijk om de stap van het aanmelden van pleegouders zo eenvoudig mogelijk te maken. Het laatste wat je wilt is dat een geïnteresseerde mogelijke pleegouder afhaakt vanwege frustratie of onduidelijkheid tijdens het aanmeldproces. 

Wat hierbij kan helpen is om het proces dat een toekomstige pleegouder doorloopt volledig uit te schrijven, digitaal of op een groot papier. Zo kom om je erachter hoe het aanmeldproces op dit moment verloopt en of hier verbeteringen in doorgevoerd kunnen worden. Gaan dingen bijvoorbeeld nog onnodig via papier en de post, of kan dit ook digitaal? Is alle informatie die pleegouders nodig hebben eenvoudig vindbaar en begrijpt men het? Hoeveel tijd neemt het hele proces in beslag, of kan dit sneller?  

Hoe betrek je pleegouders?

Wanneer een pleegouder het aanmeldproces succesvol heeft doorlopen begint het pas echt. Het pleegouderschap heeft een grote impact op het leven van een pleegouder. In veel gevallen vraagt een pleegkind meer van de pleegouders dan andere kinderen. 

Inzage in de behoeftes van pleeggezinnen

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) en Jeugdzorg Nederland hebben in 2020 een onderzoek gepubliceerd naar de redenen waarom pleegouders stoppen. 

Uit het onderzoek van het NJI blijkt dat de grootste groep mensen dat stopt met het pleegouderschap dit doet vanwege ongewenste omstandigheden, zoals problemen met het zorgsysteem, onvoldoende begeleiding, moeizame samenwerking met professionals, de moeizame relatie met de ouders van het kind, en de problematiek van het pleegkind. Ook kwam hieruit het gebrek aan erkenning en waardering als veelgenoemde reden.  

Vanwege personele, praktische en systeemtechnische uitdagingen komt het geregeld voor dat pleegzorgorganisaties moeite hebben om voldoende aandacht te besteden aan pleegouders. Om pleegouders te betrekken is het belangrijk goed te luisteren naar de behoeftes en wensen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een pleegouderraad oprichten, een centrale – en goed vindbare – (online) locatie openstellen waar pleegouders wensen kunnen doorgeven en natuurlijk in gesprek blijven met de pleeggezinnen. Daarnaast is het belangrijk om pleegouders niet alleen te ondersteunen, maar ze ook te complimenteren voor de ondersteuning die zij bieden. 

Ondersteuning en aandacht is essentieel 

Pleegouders hebben een enorme verantwoordelijkheid. Zij nemen kinderen die even niet meer thuis kunnen wonen op in hun gezin. Support, begeleiding en samenwerking met de pleegzorgorganisatie en andere pleegouders is belangrijk voor hen. Er is vanuit pleeggezinnen behoefte aan eenvoudige en gebruiksvriendelijke processen, zodat zij zich kunnen focussen op het ondersteunen van hun pleegkind(eren). 

Pleegouders willen graag op de hoogte gehouden worden over de afspraken rondom de hulpverlening en begeleiding van hun pleegkind. Verslaglegging door pleegouders en pleegzorgbegeleider (en eventueel een betrokken gedragswetenschapper) moet eenvoudig mogelijk zijn. Transparante communicatie is niet alleen belangrijk voor pleegouders, maar ook voor pleegzorgbegeleiders. Dit kan gaan om zaken zoals de frequentie van de gemaakte afspraken met de pleegzorgouder(s), communicatie tussen pleegouder en pleegzorg organisatie en een eenduidige methode van documenteren. Hierdoor is het voor pleegzorgbegeleiders duidelijk wat de wederzijdse verwachtingen zijn om voor begeleiding op maat. 

In veel gevallen schakelen pleegouders pas hulp in op het moment dat er een crisissituatie is (of bijna ontstaat). Op zo’n moment wil je dat het zo eenvoudig mogelijk is voor een pleegouder om hup in te schakelen en niet allerlei formulieren en vragenlijsten moeten invullen voordat zij zich gehoord voelen. 

Digitalisering van het pleegzorgproces 

In de ideale situatie kan het betrokken netwerk rondom het kind informatie in een cliëntportaal (mits de ouder of voogd van het kind hiermee akkoord is gegaan) toevoegen of inzien. Hierdoor zijn alle betrokkenen op de hoogte van de omstandigheden en de voortgang van het kind. Uit het jaarlijkse jeugdhulp marktonderzoek van M&I Partners blijkt dat veel jeugd- en pleegzorgaanbieders op dit moment nog weinig gebruikmaakt van de digitale mogelijkheden zoals een cliënt- of (pleeg)ouderportaal.

De inzet van een cliënt- of e-healthportaal biedt kansen om op een eenvoudige manier (digitaal) uit te vragen hoe het met het kind en pleegouders gaat, waaraan ze, gezamenlijk of apart, willen werken ten behoeve van de behandeling. Hiervoor kan bijvoorbeeld een emotiedagboek worden ingezet.

 

Wil je weten welke functionaliteiten in een ECD belangrijk zijn voor een efficiënt pleegzorgproces? Lees dan ons whitepaper ‘Hoe een ECD het pleegzorgproces ondersteunt’. Wij denken graag met je mee om de mogelijkheden om het pleegzorgproces verder te optimaliseren. 

 

Ook interessant

Whitepaper09 dec 2021

Hoe een ECD het pleegzorgproces ondersteunt

In dit whitepaper lees je over de trends en ontwikkelingen in pleegzorg en hoe een ECD zorgorganisaties ondersteunt.
Lees meer +
Blog26 jul 2022

Drie tips voor meer grip op pleegzorgkosten

Het komt geregeld voor dat gemaakte kosten niet volledig gedekt worden vanuit de pleegzorgvergoeding of aanvullende vergoedingen. Een ingewikkeld vraagstuk bij pleegzorg is; wie draait er op voor de gemaakte kosten voor de jeugdige? Lees meer in deze blog
Lees meer +
Whitepaper09 nov 2021

Beter wachtrijmanagement met de Tenzinger wachtrijverslimmers

De wachtlijsten in de zorg groeien al jaren. En hoewel iedereen het belang ziet van het goed meten van de werkelijke wachttijden, zijn het verstrekken van inzicht in wachttijden en capaciteit taken die in de meest zorgorganisaties worden overgelaten aan secretariaten of zorgadministraties.
Lees meer +
Whitepaper10 okt 2022

Implementeren

Hoe implementeer je een ECD?

Bij de selectie van een nieuw ECD letten zorgorganisaties vooral op de functionaliteit die de software biedt. Logisch ook; je wil wel dat het ECD goed aansluit bij je werkprocessen. Er is daarom vaak niet of nauwelijks aandacht voor de implementatiemethodiek. En dat is zonde, want de implementatie bepaalt uiteindelijk of al die zorgvuldig uitgekozen functionaliteiten ook op de juiste manier worden ingericht en of medewerkers die ook goed gebruiken.

Mark Nieuwenhuis

Zorgverslimmer bij Tenzinger

Bekijk profielBekijk profiel

Deze reisgids helpt je op weg

Het succesvol gebruik van je ECD wordt mede bepaald door de implementatie. Bij Tenzinger gebruiken we hiervoor onze eigen implementatiemethodiek.

 

In deze whitepaper beschrijven we hoe deze implementatiemethodiek eruit ziet en wat de Tenzinger-aanpak je oplevert.

Mail mij het whitepaper

Vul onderstaand formulier in om de whitepaper te ontvangen.

Ook interessant

Whitepaper12 apr 2021

Grip op zorg door financiële sturing

In de whitepaper Grip op zorg door financiële sturing lees je hoe je meer grip krijgt op de bedrijfseconomische kant van het zorgproces, hoe je de zorgvraag beter kunt voorspellen en hoe je een realistische begroting maakt.
Lees meer +
Blog16 aug 2022

Veranderen begint met kritisch kijken naar je eigen organisatie

Met een master in Management, Cultuur & Verandering en veel ervaring als Manager Bedrijfsvoering en Zorgmanager weet Mauro binnen verschillende types zorgorganisaties snel de vinger op de zere plek te leggen en de doelen van bestuur en bedrijfsvoering te vertalen naar de zorgprofessional.
Lees meer +
Whitepaper21 mrt 2020

Data is de motor voor procesverbetering in de zorg

Data-uitwisseling in de keten is noodzakelijk om zorgprocessen te optimaliseren, efficiency te verhogen en de kwaliteit van zorg te verbeteren. Niet alleen in de eigen organisatie, maar in de hele zorgketen. Wat is er technisch voor nodig om dit te realiseren?
Lees meer +
Opname23 sep 2022

Datagedreven zorg

Zorginhoudelijke ondersteuning door data science

Dagelijks wordt het elektronisch cliëntendossier (ECD) verrijkt met informatie over cliënten, behandelingen en afspraken. Zorgaanbieders zetten deze data op dit moment voornamelijk in voor behandelregistratie, als informatievoorziening naar cliënten en collega’s en de uiteindelijke facturatie. Zonde! Want deze data kunnen we op nog veel meer manieren inzetten ten goede van de zorg.

Dit is de opname van het webinar dat werd gegeven op 20 september.

Maar waar begin je met? Dit is de vraag die bij veel zorgaanbieders speelt. In deze opname nemen data scientist bij 6Gorilla’s Wessel Sandtke en business developer Joep van Gorp je mee in de mogelijkheden van data science. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden laten we zien wat zorgaanbieders met de verborgen schat aan data uit het ECD kunnen doen en wat daarvoor nodig is. Ontdek waar je morgen al mee aan de slag kunt.

Stuur mij de opname

Vul onderstaand formulier in en ontvang de opname in je mailbox.

Ook interessant

Whitepaper04 nov 2020

De Ideale Zorgorganisatie: van meten naar beter

Lees meer +
Brochure30 jul 2021

Brochure De Ideale Zorgorganisatie

Onze visie op de Ideale Zorgorganisatie gaat ervan uit dat de belangrijke pijlers binnen een zorgorganisatie in balans zijn.
Lees meer +
Opname07 okt 2021

Met een gezonde cultuur op weg naar de ideale zorgorganisatie

Waarom is cultuur zo belangrijk in je zorgorganisatie? Is er binnen jullie organisatie sprake van een controle- of van een commitmentcultuur?
Lees meer +
Whitepaper06 sep 2022

Slimme signaleringen in Medicore

Verslim de zorg met automatische signaleringen in het ECD

De eerste generatie ECD’s zijn ooit opgezet als registratie- en declaratiesysteem, met als gevolg dat ze weliswaar het financiële proces goed ondersteunden, maar de zorgverleningsprocessen onvoldoende. Door goed te luisteren naar de behoeften van medewerkers in de jeugdzorg en ggz hebben we de software opnieuw ontworpen.

Signaleringen als ondersteuning in het ECD

Het Medicore ECD is een kritische applicatie die bepalend is voor de efficiency van zorgverleners en de zorgadministratie. Door het ECD slim in te richten en optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die digitalisering biedt, kunnen we zorgverleners en zorgadministratie met een automatisch signaal op de hoogte brengen dat ze een taak moeten uitvoeren. Zo verhogen we de kwaliteit van zorg én de efficiency van de werkprocessen. In het huidige Medicore staat de zorgverlening centraal.

Lees in onze factsheet:

  • Welke slimme signaleringen in het Medicore ECD zitten
  • Hoe automatische signaleringen zorgen voor facturatiezekerheid

Maarten van Vulpen

Zorgverslimmer bij Tenzinger

Bekijk profielBekijk profiel

Mail mij de factsheet

Vul onderstaand formulier in om de factsheet te ontvangen.

Ook interessant

Whitepaper12 apr 2021

Grip op zorg door financiële sturing

In de whitepaper Grip op zorg door financiële sturing lees je hoe je meer grip krijgt op de bedrijfseconomische kant van het zorgproces, hoe je de zorgvraag beter kunt voorspellen en hoe je een realistische begroting maakt.
Lees meer +
Whitepaper04 nov 2020

De Ideale Zorgorganisatie: van meten naar beter

Lees meer +
Whitepaper21 mrt 2020

Data is de motor voor procesverbetering in de zorg

Data-uitwisseling in de keten is noodzakelijk om zorgprocessen te optimaliseren, efficiency te verhogen en de kwaliteit van zorg te verbeteren. Niet alleen in de eigen organisatie, maar in de hele zorgketen. Wat is er technisch voor nodig om dit te realiseren?
Lees meer +
Blog26 jul 2022

Financiering in de jeugdzorg

Drie tips voor meer grip op pleegzorgkosten

In de Jeugdwet is vastgelegd dat jeugdigen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen bij voorkeur in een gezinsomgeving worden geplaatst. Hierbij is het doel altijd eerst in de nabije omgeving te kijken naar geschikte opvang. Als dit niet lukt wordt een geschikt pleeggezin gezocht. Een ingewikkeld vraagstuk hierbij is; wie draait er op voor de gemaakte kosten voor de jeugdige en uit welk potje worden deze betaald? In deze blog geeft Koen Bosboom tips om hier grip op te houden en aan het einde van het jaar niet voor verrassingen komt te staan. 

Koen Bosboom

Zorgverslimmer bij Tenzinger

Bekijk profielBekijk profiel

Toeslagen en vergoedingen in pleegzorg 

Tarieven voor pleegzorg staan al jarenlang onder druk. Vanuit de Jeugdwet ontvangen zorgaanbieders een vergoeding voor pleegzorg. De hoogte van deze vergoeding wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld en is afhankelijk van de leeftijd van het pleegkind. In veel gevallen is deze vergoeding bij deel- en voltijd pleegzorg gelijk. Naast de reguliere pleegzorgvergoeding bestaan er nog twee andere vormen van financiering, namelijk; bijzondere kosten en extra vergoeding pleegzorg. 

Bijzondere kosten 

Het komt geregeld voor dat gemaakte kosten niet volledig gedekt worden vanuit de pleegzorgvergoeding of aanvullende vergoedingen. Deze categorie valt onder bijzondere kosten. Bijzondere kosten zijn kosten die pleegouders maken voor de opvoeding en verzorging van een jeugdige. Volgens voorschriften van VNG bestaan bijzondere kosten uit de volgende categorieën: 

  • Gezondheid en welzijn; aanvullende zorgverzekering, psychiatrisch onderzoek vallend buiten zorgverzekering, aanvullende vergoeding bedplassen, orthondontie en brillen. 
  • Reiskosten en mobiliteit; reiskosten hoger dan €25 per maand, reiskosten doktersbezoek, OV kosten naar middelbare school, taxikosten. 
  • Schoolkosten: schoolexcursies, ouderbijdrage, aanschaf laptop of boeken t.b.v. school 
  • Schade: eigen risico aansprakelijkheid 
  • Overige: zwemles, sport, muziekles, Identiteitsbewijzen 

De Jeugdwet biedt geen duidelijk uitsluitsel op de definitie van bijzondere kosten. Naast bovengenoemde categorieën bestaan er ook kosten die we minder makkelijk in één van bovengenoemde ‘hokjes’ kunnen plaatsen. Deze onduidelijkheid maakt dat zorgaanbieders soms opdraaien voor kosten die uiteindelijk niet worden vergoed vanuit de Jeugdwet. 

Extra vergoeding pleegzorg

Pleegouders die zorgdragen voor drie of meer pleegkinderen, zorgen voor een jeugdige met een handicap of extra kosten maken voor crisisopvang hebben recht op extra vergoeding. In dit geval ontvangen zij een extra vergoeding bovenop de standaard pleegzorgvergoeding.  

 

Regionale verschillen  

De verantwoordelijkheid voor jeugdhulp vanuit de Jeugdwet ligt bij gemeenten. Doordat iedere gemeente in staat is om eigen keuzes te maken is maatwerk mogelijk. Deze (grote) regionale verschillen, en de onduidelijkheid rondom de definitie van bijzondere kosten, maken dat pleegzorgorganisaties zelf de afweging moeten maken in welke situatie bijzondere kosten wel of niet worden vergoed. Landelijk opererende zorgaanbieders hebben te maken met een grote diversiteit aan regels. Probeer hier maar eens zicht op te hebben én houden. Voor gemeenten is dit al complex, maar voor zorgaanbieders is het al helemaal een ingewikkelde kwestie.  

Voorbeeld 

Naast een reguliere vergoeding (evt. inclusief toeslag) kunnen pleegouders een vergoeding bijzondere kosten krijgen. De hoogte van deze vergoeding verschilt per zorginstelling. Zo kan het zijn dat de ene zorgaanbieder een richtingsbedrag van €600 met één maximaal bedrag van €1.000 per jaar hanteert, terwijl een zorgaanbieder actief in een andere regio een maximumbedrag hanteert per categorie (bijv. €225 per jaar voor ouderbijdrage VO). 

 

De basis op orde 

Kortom, er zijn verschillende soorten vergoedingen waar je als pleegzorgaanbieder mee te maken hebt. De post bijzondere kosten is een belangrijke om extra goed op het vizier te hebben. Hier is het namelijk niet concreet gedefinieerd welke kosten wél gedekt worden en welke niet, waardoor deze dus voor de rekening van zorgaanbieder komt. Je wilt voorkomen dat je er aan het einde van het jaar achter komt dat er (te) veel niet gedekte kosten zijn weggelekt, met de bijbehorende financiële consequenties. Kleine weglekkende bedragen kunnen in een jaar tijd oplopen tot een behoorlijke kostenpost. 

Hier realtime inzicht op hebben én houden is een uitdaging, maar niet onbelangrijk. Hieronder delen we drie tips om grip te houden op pleegzorgkosten:  

  1. Inzicht in contractafspraken | Allereerst is het belangrijk een up-to-date takenoverzicht met alle contractafspraken te hebben. Zo is snel terug te vinden wat de contractafspraken zijn en kom je niet voor verrassingen te staan.
  2. Biedt transparantie naar pleegouders | Het helpt om kritisch te kijken naar randvoorwaarden voor bijzondere kosten. Door hier beleid op te voeren én dit te communiceren naar pleegouders biedt je transparantie en helderheid. Dit maakt het duidelijk voor medewerkers en pleegouders waar zij aan toe zijn.  
  3. Ondersteuning vanuit het ECD | Met de juiste inrichting en functionaliteiten kan het elektronisch cliëntendossier bijdragen aan controle op de financiële processen. Zo is vastgelegd welke cliënten in pleegzorg zijn en welke vergoedingen er binnen zullen komen. Daarnaast kun je processen zoals de declaratie door pleegouders digitaliseren. In het Medicore ECD kunnen pleegouders eenvoudig declaraties invoeren. Zo is dit direct vastgelegd in het ECD en weet de pleegouder ook wat de status van de declaratie is. In het whitepaper ‘Hoe een ECD het pleegzorgproces ondersteunt‘ lees je meer over functionaliteiten die het pleegzorgproces ondersteunen.

Wil je ook aan de slag met het slimmer inrichten van processen in jouw organisatie? Onze consultants kijken graag mee. Neem contact met ons op.  

Ook interessant

Blog24 feb 2023

Chaos voorkomen? Dit is waarom functioneel applicatiebeheerders cruciaal zijn in de zorg

In deze blog vertelt Judith Hegger, functioneel applicatiebeheerder bij Tenzinger over de onmisbare rol van applicatiebeheerders in de zorg.
Lees meer +
Blog24 feb 2023

Van visie naar Medicore ECD: zo werken onze product managers

In deze blogreeks nemen wij je mee in de afdelingen achter het Medicore ECD. We starten met de afdeling product management.
Lees meer +
Blog16 feb 2023

Zo blijft de informatie in onze software veilig

Hoe houden wij de informatie in onze software veilig? We gaan in gesprek met onze Chief Information Security Officer (CISO) Erik-Jan Davids.
Lees meer +