Veelgestelde vragen

Vragen en antwoorden over het zorgprestatiemodel

Veelgestelde vragen

  • Moet een behandelaar nog indirecte tijd registreren?

    Nee, voor de financiële afhandeling is dat niet meer nodig. In het tarief is al een stukje voor kosten voor indirecte tijd meegenomen.

    Voor de materiële controle is het wel belangrijk om alle indirecte tijd die vasthangt aan verplichtingen vanuit het kwaliteitsstatuut, goed vast te leggen.

    De verhouding directe tijd – indirecte tijd verschilt per instelling, activiteit en prestatie.

  • Wat houdt ‘planning = realisatie, tenzij’ in?

    Eén van de veranderingen is dat het zorgprestatiemodel uitgaat van het principe: planning = registratie, tenzij. Dit betekent dat zorgverleners niet meer hoeven vast te leggen dat een cliënt op consult is geweest, want dat volgt al automatisch uit de planning. De belangrijkste ‘tenzij’ is een no-show of als je bij een individueel consult meer dan 30 minuten afwijkt van de geplande tijd.

  • Wat is de definitie van directe tijd?

    In de regels van de NZa staat de volgende uitleg over directe tijd:
    Dit is de tijd waarin een behandelaar in het kader van de diagnostiek of behandeling contact heeft met de patiënt of met familieleden, gezinsleden, ouders, partner of andere naasten (het systeem) van de patiënt.

    Onder direct patiëntgebonden tijd vallen:
    • face-to-face contact;
    • telefonisch contact;
    • schriftelijk contact;
    • elektronisch contact via e-mail of internet (chatten, beeldbellen etc.).

    Het gaat hier dus alleen om tijd in het kader van het behandelplan. Hieronder valt bijvoorbeeld niet bijpraten, koffiedrinken of het maken van een afspraak.

Veelgestelde vragen Zorgvraagtypering

  • Hoe werkt dit in de praktijk?

    De zorgvraagtypering wordt door de regiebehandelaar uitgevoerd. Daarvoor moet een vragenlijst worden ingevuld. Er zijn twee soorten vragenlijsten: De volledige HoNOS+-vragenlijst en de dynamische versie van de HoNOS+-vragenlijst. Er kan gekozen worden voor de dynamische vragenlijst. Met 5-6 vragen wordt een typering afgeleid. De dynamische lijst mag gebruikt worden onder de voorwaarde dan minimaal 5% van de cliënten met de volledige lijst wordt getypeerd.

  • Hoe verhoudt dit zich tot het zorgtrajectnummer?

    De zorgvraagtypering geeft inhoudelijke informatie over (een deel van) de behandeling. Samen met de zorgprestaties die de hoeveelheid zorg weergeven ontstaat inzicht in omvang en zwaarte van de zorg. Om de eenheid van de totale behandeling te waarborgen is het zorgtrajectnummer in het leven geroepen. Alle losse zorgprestaties en de zorgvraagtypering(en) en de DSM-diagnose worden aan het zorgtrajectnummer gekoppeld. Door het zorgtrajectnummer ontstaat informatie over het hele traject van de cliënt. Je kunt het beschouwen als een ‘onder water’ DBC met zorgzwaarte informatie.

    Het zorgtraject is niet afhankelijk van tijd, diagnosen of zorgvraagtypering. Het wordt geopend bij de start van de behandeling en blijft door lopen totdat de behandeling wordt afgesloten. Dat kan na een paar maanden zijn, maar het kan ook een aantal jaren open blijven staan. Er staat per instelling altijd maar één zorgtrajectnummer per cliënt open. Parallelliteit is niet toegestaan.

Neem contact op

Neem contact opNeem contact op

Meer over het Zorgprestatiemodel

Whitepaper16 feb 2021

Zorgprestatiemodel: leren van simuleren

De implementatie van het zorgprestatiemodel staat voor de deur. In de whitepaper ZPM Leren van simuleren lees je hoe simuleren werkt.
Lees meer +
Whitepaper28 okt 2020

Zorgprestatiemodel: van theorie naar implementatie

Het zorgprestatiemodel is vanaf 2022 de nieuwe bekostiging voor GGZ en forensische zorg (FZ).
Lees meer +
Whitepaper14 apr 2020

Administratieve lastenverlichting by Design

De introductie van Horizontaal Toezicht in de GGZ in combinatie met het nieuwe zorgprestatiemodel biedt een unieke kans, namelijk het verlichten van administratieve lasten ‘by Design’.
Lees meer +

Wij zijn Tenzinger

Wij verslimmen de zorg met datagedreven oplossingen voor menselijke zorg.

  • Dé zorgverslimmers

    300+ experts in ict, data, zorg, consultancy en projectmanagement

  • 15+ jaar ervaring in digitalisering

    In jeugd- en pleegzorg, ggz, ouderenzorg en gehandicaptenzorg

  • 170.000 zorgverleners

    Maken gebruik van onze oplossingen

Bekijk profielBekijk profiel

Wij helpen je graag!

Neem contact met ons op.