Zorgdesigner bij Greenberry
Alain Dujardin
Alain is
- Gericht op de ontwikkeling van designoplossingen waar mensen echt wat aan hebben
- Creative director en partner bij Greenberry
- Iemand met een hart voor de jeugd
Bij digitale oplossingen voor de zorg gaat het niet om de techniek, maar om wat de zorgprofessional en de gebruiker eraan hebben. Greenberry ontwerpt daarom designoplossingen die het leven van mensen beter en gemakkelijker maken. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar de jeugd.
Met een bachelor in communicatie op zak (Fontys Hogeschool) ontwikkelde Alain al snel een grote belangstelling voor het oplossen van complexe vraagstukken. Een mooi voorbeeld vindt hij het designtraject voor een kansrijke start voor kinderen in Utrecht. “Heel praktijkgericht: eerst het probleem analyseren, dan de wijk in om in gesprekken met ouders met stoepkrijt hun dromen in kaart te brengen. Met als bijkomend voordeel dat de kinderen mee kunnen krijten. Erg belangrijk om die wijken in te gaan, want daarvan leer je hoe groot de verschillen zijn: in de ene wijk weten moeders de zorg niet goed te vinden, in een andere wijk misschien wel juist iets te gemakkelijk.”
Mensen helpen
Inmiddels is Alain alweer elf jaar als creative direcor en partner actief via Greenberry. “Hier staat digitaal design centraal. Met de aantekening dat het daarbij nadrukkelijk om meer gaat dan alleen een product. We zetten onze verbeeldingskracht in om met een vraagstuk aan de slag te gaan, omdat we dingen willen ontwikkelen die daadwerkelijk van betekenis zijn. De oplossing die eruit komt, moet echt een drager voor verandering zijn. Digitalisering mag geen doel op zich zijn, het gaat erom het leven van mensen beter en makkelijker te maken.”
Een sprekend voorbeeld is een digitaal wachtplan voor mensen met een onveilig thuis. “Zelf vind ik het digitaal platform First Eet Kit voor eerste hulp bij eetstoornissen een mooi voorbeeld, dat we samen hebben ontwikkeld met kinderarts Annemarie van Bellegen die hierin is gespecialiseerd. Zij weet dat de omgeving heel helpend kan zijn als die goed kan worden ingezet. Dit mobiele platform geeft ouders en ook de huisarts en de professionals in de ggz een helder beeld van wat zich afspeelt in het hoofd van een kind met een eetstoornis en wat hun rol kan zijn. Heel laagdrempelig, geen slimme technologie maar de juiste tool aangeboden op het juiste moment. Het is begin dit jaar gelanceerd, verspreid via de Landelijke Ketenaanpak Eetstoornis. Nu zijn we modules aan het toevoegen om het nog meer context te bieden.”
Steeds meer gericht op zorg
Het is een beetje toeval dat de gezondheidszorg zo’n belangrijk aandachtsgebied is geworden voor Greenberry. In 2014 maakte het bedrijf de app de Vakantiedokter, in opdracht van Zilveren Kruis. “Daarmee gingen we gaandeweg ontdekken hoe digitale zorg werkt. In de eerste zomer maakten 200.000 mensen er gebruik van, waardoor fysiek contact met de huisarts heel vaak overbodig werd. Een mooi voorbeeld van een maatschappelijk doel gecombineerd met een individuele behoefte dus.”
In 2018 werd Greenberry actief met projecten in de jeugdzorg. “Maar ook een app voor mensen met mogelijk hartfalen en hun artsen om hartfalen eerder in kaart te brengen, als iemand al wel klachten heeft maar nog geen diagnose is gesteld. En in de jeugdzorg doen we proeftuinen met de Feelee app, om jongeren tussen veertien en achttien jaar grip te geven op wat hun emoties beïnvloedt. Allebei voorbeelden van wat je uit een smartphone kunt halen en kunt teruggeven aan de eigenaar.”
“Digitalisering mag geen doel op zich zijn, het gaat erom het leven van mensen beter en makkelijker te maken.”
Wat kunnen we nog van jou verwachten op het gebied van zorgverslimmen?
“De komende tijd gaan we ons blijven richten op jongeren, en niet alleen in de jeugdhulp maar veel breder. En op mentale gezondheid van jongeren. We willen ons meer langdurig gaan verbinden aan projecten.”
Wie vind jij een echte zorgverslimmer?
“Annemarie van Bellegen vind ik er zeker een. Zij durft op een andere manier naar vraagstukken te kijken en naar hoe het systeem van de zorg is ingericht.”
Wat doe je als je even niet bezig bent met het verslimmen van de zorg?
“Muziek maken, op gitaar en basgitaar. Ik ben opgegroeid met indie rock, Arcade Fire bijvoorbeeld. Muziek is een inspiratiebron voor heel veel dingen.”