Initiatiefnemer van Traumanet.nl
Anne Marsman
Anne heeft
- Ervaring met online hulp via de platforms PsychoseNet, Proud2bme en 113
- De sterke overtuiging dat je via een online platform echt verschil kan maken
- Financiering nodig om Traumanet.nl te ontwikkelen
80 procent van de Nederlanders maakt in zijn leven een heftige ervaring mee. Een deel van hen houdt daar langdurig last. Goede informatie vinden over trauma en de gevolgen is niet eenvoudig, en voor professionele hulp zijn vaak lange wachtlijsten. Met Traumanet wil Anne Marsman een laagdrempelig platform bieden waar je naast informatie ook (h)erkenning, steun en zelfhulp vindt.
Anne heeft als hoofdredacteur jarenlang voor PsychoseNet gewerkt en daar ervaren hoe betekenisvol zo’n platform kan zijn. In het ontwikkelen van meer kennis en begrip rondom bepaalde klachten, maar vooral ook in het creëren van hoop en perspectief voor mensen die dit soms volledig verloren zijn. Dat zijn cruciale ingrediënten in een herstelproces, weet ze ook uit eigen ervaring. Naast haar werk voor PsychoseNet deed Anne ook promotieonderzoek naar de lange-termijnimpact van ingrijpende jeugdervaringen. Een onderwerp dat dichtbij haar ligt, en waarvoor ze zelf ook jaren in behandeling was. Die combinatie van ervaringen inspireerde haar om een platform op te zetten rondom trauma en herstel: Traumanet. Ze vertelt: “Trauma betekent letterlijk verwonding. Een psychische verwonding die ontstaat door iets wat je is overkomen, of juist door iets wat je hebt gemist. Of iets voor iemand traumatisch is, hangt niet af van de gebeurtenis an sich, maar van hoe iemand iets heeft ervaren. Trauma is dus heel individueel, maar tegelijkertijd ook universeel. Het is onderdeel van ons menszijn, van ieders maatschappij.”
“Kennis van trauma is krachtig, het geeft mensen meer grip.”
Centrale plek voor iedereen met trauma
Met Traumanet wil ze een laagdrempelig platform creëren waar je betrouwbare informatie, (h)erkenning, steun en zelfhulp vindt rondom het thema trauma en herstel, voor iedereen die direct of indirect met trauma te maken heeft (gehad). “Er is al ontzettend veel op het gebied van trauma, maar het aanbod is erg versnipperd. Wij willen dat bundelen en zo beter vindbaar maken. Wat voor wie helpend is, is uiteindelijk heel persoonlijk. Maar door verschillende handvatten aan te reiken, bied je keuze en perspectief.
Een ander doel is bijdragen aan meer kennis en begrip rondom trauma. “Begrijpen wat trauma is, en wat het met jou of de ander kan doen, is heel belangrijk. Door goed te informeren, kun je normaliseren, geruststellen, begrip en inzicht geven. Dat is enorm helpend in een herstelproces, en in het omgaan met elkaar. Wat dat betreft is kennis van trauma echt krachtig, het geeft mensen meer grip”, zegt Anne. Vandaar dat ze vindt dat informatie over trauma zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar moet zijn.
Crowdfunding
Traumanet bevindt zich nu in de opstartfase. Begin dit jaar lanceerde ze een crowdfunding voor de financiering van het platform. Geen eenvoudige opgave weet ze, want deze vorm van onlinehulp wordt niet via de reguliere weg vergoed. “Partijen als VWS en Zorginstituut Nederland vinden het, net als PsychoseNet, wel een belangrijk initiatief, maar willen het tot op heden niet financieel ondersteunen. Voor anonieme ehealth is nauwelijks vergoeding. Daarnaast wordt er door grote partijen nog te veel vanuit zorgstandaarden en ziektebeelden gedacht. Ik vind het heel belangrijk om trauma niet alleen vanuit een ziekteperspectief te benaderen, maar juist ook breder.” De focus ligt daarom nu op het werven van fondsen en donateurs, zodat Traumanet als onafhankelijk initiatief echt gebouwd en onderhouden kan worden.
Wat kunnen we nog van jou verwachten op het gebied van zorgverslimmen?
“De stap waar we nu hard aan werken is enerzijds het vinden van voldoende financiering, en anderzijds het creëren van de content. Daar gaat nu al mijn energie in zitten. We hebben veel ambities met Traumanet en allerlei ideeën hoe we via het platform de zorg voor mensen met trauma-gerelateerde klachten kunnen verslimmen. Maar eerst maar eens zorgen dat het platform er daadwerkelijk komt.”
Wie vind jij een echte zorgverslimmer?
“Het online platform Proud2bme, een platform voor mensen die worstelen met eetproblematiek. Sinds een jaar ben ik er als psycholoog bij betrokken en voer ik veel chatgesprekken met leden die de site bezoeken. Proud2bme worstelt met dezelfde uitdaging als Traumanet: het vinden van financiering voor deze vorm van onlinehulp. Dat kan me echt boos maken, Proud2bme is al ruim tien jaar ontzettend waardevol voor miljoenen mensen, maar kan nog altijd niet rekenen op structurele financiering. Daarin investeren zou pas echt zorgverslimmend zijn.”
Wat doe je als je even niet bezig bent met het verslimmen van de zorg?
“Sinds een aantal maanden zit ik met mijn partner op stijldansen. Ik had het van mezelf nooit verwacht, maar ik vind het ontzettend leuk én een moment in de week waarin ons hoofd even stil staat.”