Zorgverslimmer award 2021

David Tom

Als oprichter, inspirator en directeur van de data-startup 6Gorilla’s is Zorgverslimmer David Tom dagelijks bezig met het verslimmen van de zorg. 6Gorilla’s is een groep data-professionals die zich specifiek en uitsluitend richt op de gezondheidszorg. “De zorg moet nog veel slimmer worden en data speelt hier een belangrijke rol in. Daarom heb ik 6Gorilla’s opgericht”, vertelt David.

6Gorilla’s zorgt er met hun unieke dataplatform voor dat zorginstellingen snel, veilig en slim ingevoerde behandeldata kunnen verzamelen, bekijken, analyseren en uitwisselen. Dit zorgt voor betere inzichten in de beschikbare data en daarmee voor betere zorg. Zorginstellingen die het 6Gorilla’s dataplatform gebruiken zijn weer de baas over hun eigen data en kunnen dit gebruiken om samen te werken met andere instellingen en onderzoeksinstituten. Inmiddels heeft 6Gorilla’s zo’n 50 opdrachtgevers in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, ziekenhuiszorg, jeugdzorg en psychiatrie.

“Veel instellingen gebruiken data nu vooral nog financieel en organisatorisch en het is onze drive om dat uit te breiden naar toepassingen op kwaliteit, zorginhoud en het gesprek in de behandelkamer”, zegt David. ‘Hoe kan je zorgprofessionals op het juiste moment de juiste informatie geven?’ is de vraag die David en zijn collega’s dagelijks bezighoudt. Het is zijn rol om zoveel mogelijk mensen in de zorg in beweging te krijgen, zodat de zorg ook daadwerkelijk gaat verslimmen en kennis gaat delen. Dat doet hij door veel te investeren in opleiding, samenwerkingsverbanden te stimuleren en slimme mensen in de zorg kennis met elkaar te laten maken. “De sleutel is vertrouwen en de wil om dingen net wat anders te gaan doen als dat we al gedaan hebben”, aldus David.

“Veel instellingen gebruiken data nu vooral nog financieel en organisatorisch en het is onze drive om dat uit te breiden naar toepassingen op kwaliteit, zorginhoud en het gesprek in de behandelkamer.”

Als álles kan en mag, wat zou je dan morgen verslimd willen zien en hoe?

“Ik zou dan, in lijn met het bloed- en orgaandonorschap, willen dat Nederlandse patiënten zelf actief hun data kunnen doneren aan onderzoek. Hoe mooi zou het zijn als je mee kunt werken aan onderzoek door jouw zorgdata te doneren en vervolgens ook precies kunt zien aan welke onderzoeken je hebt meegewerkt en dus wat er met jouw persoonlijke data gebeurt? Ik geloof dat we op deze manier het eigenaarschap van zorgdata kunnen bevestigen bij de patiënt en zo kan de zorg nog veel persoonlijker worden gemaakt.”

 

Wie vind jij een Zorgverslimmer en waarom?

“Ik vind Egge van der Poel echt een voorbeeld van iemand die zich onvermoeibaar bezighoudt met big dating; het bij elkaar brengen van mensen die zien en geloven wat de kracht van big data is voor de zorg. Egge is verbonden aan het Erasmus, het JADS en TIAS. Zijn stelling dat we moeten gaan samenwerken om de zorg slimmer te maken, deel ik voor de volle 100%.”

Egge van der Poel is ook genomineerd voor de award. Bekijk hoe hij de zorg verslimt!

Egge van der Poel

 

Wat doe je graag als je even niet bezig bent met het verslimmen van de zorg?

“Als ik niet aan het verslimmen ben, kun je mij vinden op de racefiets, op het volleybalveld als trainer/coach van een pupillenteam en thuis in de keuken. Zoals het een echte datafreak betaamt, ben ik daarbij dol op apps die de statistieken van mij en het team bijhouden 😉.”