Zorgverslimmer award 2021

Dennis van Dijk

Zorgverslimmer Dennis van Dijk is als consultancymanager bij AFAS Software al tien jaar verantwoordelijk voor de AFAS-implementaties in de zorgsector. In die tijd is AFAS marktleider geworden op HRM/Payroll en Financieel, Inkoop en Logistieke Propositie in de cure. Ook in de care is AFAS sterk vertegenwoordigd en op delen marktleider. En daar is Dennis trots op.

Waar Dennis met name de focus op gelegd heeft is het standaardiseren en voorspelbaar maken van alle ondersteuning en dienstverlening aan de zorgklanten. Onder zijn leiding is de marktstandaard Zorg gemaakt. Deze marktstandaard zorgt ervoor dat alle klanten gebruik kunnen maken van de voor-gedefinieerde processen; processen die werken voor de 400 zorgklanten die hen voorgingen.  “Want waarom uitzonderlijk zijn in processen die zich in andere zorgorganisaties al bewezen hebben?” vraagt Dennis zich af. Deze marktstandaard helpt zorgorganisaties enorm in de snelheid van implementeren en besluitvorming die nodig is om succesvol live te gaan.

Dat bespaart tijd. En dat is waar we in de zorg weinig van hebben en dus ook precies de reden dat Dennis genomineerd is voor de award. Wel wil Dennis benadrukken dat dit slimme werk niet alleen aan hem is toe te schrijven. “Het behaalde succes in de afgelopen tien jaar kunnen we natuurlijk niet aan mij als persoon koppelen. De prestaties van collega’s in het team en in de ontwikkeling van het product, en het samenwerken met partners zijn hierin uiteraard cruciaal geweest.”

Standaardiseren en voorspelbaar maken

Voordat Dennis bij AFAS aan de slag ging, was hij enkele jaren actief binnen de Zakelijke Dienstverlening (banken, verzekeraars, consultancybedrijven). AFAS had net de focus op de zorgbranche gezet en het product werd compleet gemaakt om toepasbaar te zijn in de zorg. “Er was nog veel oude software in de markt op dat moment. Een complete ERP propositie bestond nog niet. Op dat moment mocht ik de manager zorg vervangen. Het eerste wat mij opviel was het verschil in bedrijfsvoering, dynamiek en de wijze van besluitvorming in zorgorganisaties”, vertelt Dennis.

“Wat mij met name triggerde was het ‘snij-afval’ dat ontstond bij het implementeren. Lange projecten, veel uren, met name door trage besluitvorming, grote overlegbehoefte en versnipperde verantwoordelijkheden. Dit voelde voor een pragmatisch bedrijf als AFAS vreemd en heeft mij doen inzien dat voorspelbare dienstverlening en ondersteuning nodig is, waarbij marktstandaarden in product en content cruciaal is. Voorspelbaarheid versnelt besluitvorming en vermindert discussie.”

Hiermee heeft Dennis bestuurders van zorgorganisaties in de lead kunnen brengen om de interne bedrijfsvoering op orde te krijgen. Daar waar veelal experts in de bedrijfsprocessen bepalen hoe er gewerkt wordt, en er een hang naar uitzonderingen ontstaat, overstijgen zorgorganisaties die met markstandaarden gaan werken dit fenomeen. De basishouding ‘hoe kunnen we de inrichting van de software aanpassen naar onze processen?’ maakt plaats voor het succesvollere ‘Hoe kunnen we onze huidige processen aanpassen zodat we maximaal kunnen profiteren van de marktstandaarden?’ Dennis geeft aan dat vertrouwen stijgt door het bieden van een voorspelbare kwaliteit en de kosten gaan omlaag door minder benodigde besluitvorming en lagere beheerkosten. “Juist in de zorg is dit succesvol doordat onderscheidend vermogen in bedrijfsvoering niet leidend is. Dat concreet vertalen in onze dienstverlening is bepalend geweest voor het succes.”

“Waarom uitzonderlijk zijn in processen die zich in andere zorgorganisaties al bewezen hebben?”

Als álles kan en mag, wat zou je dan morgen verslimd willen zien en hoe?

“De afhankelijkheid van zorgorganisaties van externen. Ik kan eigenlijk geen branche noemen waar zo geleund wordt op externen als in de zorg en dan specifiek binnen de bedrijfsvoering. Terwijl dat mij toch wel de meest uitwisselbare functies lijken.”

Wie vind jij een Zorgverslimmer?

“Op dit moment de heer Kuipers 😉”

Wat doe je graag als je even niet bezig bent met het verslimmen van de zorg?

“Dan doe ik iets met gitaren of motoren. Ook ben ik graag culinair bezig.”

 

Dennis van Dijk is één van de 24 genomineerden Zorgverslimmers van 2021. Bekijk hier de andere genomineerden.