CMO van Digidok: digitale huisartsconsulten
Dianne Jaspers
Dianne is
- Initiator van digitale huisartsenconsulten
- Chief Medical Officer bij medische startup Digidok
- Aanjager van vernieuwing in de (huisartsen)zorg
Als medisch directeur van een huisartsenpost in Amersfoort introduceerde zij in 2018 digitale consulten. Patiënten kunnen zelf kiezen of zij langs willen komen of dat ze digitaal contact hebben met een huisarts van de huisartsenpost. Inmiddels is ze Chief Medical Officer bij Digidok, omdat ze denkt dat ze als zorgverslimmer bij een medische startup nog meer impact kan hebben. Haar doel: de druk op de zorg verlagen en met digitalisering voorkomen dat deze dichtslibt.
Dianne toen ze in 2008 startte als huisarts al door: de druk op ons vak wordt ontzettend groot. Daarom maakte ze vaart met digitalisering van de administratieve processen. Tien jaar later, toen ze zelf medisch directeur was van de zorggroep waar ze werkte, was het tijd om ook het primaire proces te digitaliseren. “Mijn partner werkte in het bedrijfsleven en met hem had ik vaak inspirerende gesprekken over de digitale transformatie die in vrijwel iedere bedrijfstak gaande is. De zorg kan niet achterblijven.”
Bovendien, zo zegt ze, ben je als huisarts dienstverlener. “Ik zie patiënten als klanten. Je moet aansluiten bij hun behoeften. Bij de ene patiënt ga je op huisbezoek gaat, de volgende komt langs voor een fysiek consult en de derde spreek je alleen digitaal”, zegt Dianne. Welke vorm je kiest hangt af van de klacht en de patiënt. “Patiënten kunnen zelf prima inschatten wanneer een huisarts een klacht fysiek moet beoordelen en wanneer niet.”
“Als we de zorg toegankelijk willen houden, dan móeten we digitale zorg omarmen.”
Innovatie versnellen bij DigiDok
Bij de ontwikkeling en implementatie van de software voor digitale consulten had ze veel contact met Digidok, een medische startup die softwareontwikkelbedrijven en zorgverleners dichter bij elkaar brengt en die de vertaalslag maakt van digitale tools naar werkprocessen van artsen en andere zorgverleners. DigiDok zag haar medische en bestuurlijke ervaring en wist: aan haar hebben we een goede. En dus werd ze benaderd voor de functie van Chief Medical Officer. Ze hoefde niet lang te twijfelen. “De huisartsenpraktijk nieuwe stijl stond, een ander kon het stokje makkelijk overnemen. Deze rol past bij mij en bovendien denk ik dat ik nu meer impact kan maken dan als huisarts. De medische wereld heeft vernieuwing nodig. Ik wil daar graag de aanjager van zijn.”
Domeinkennis is essentieel
Wat in haar nieuwe rol helpt, is dat ze in veel besturen heeft gezeten. “Ik weet welke belangen er spelen, waarom bepaalde ontwikkelingen wel of niet worden gesteund door vakgroepen. Dat is belangrijk om in te schatten hoe iets gaat landen.”
Daarnaast snapt ze als voormalig huisarts het onderscheid tussen acute en chronische zorg. “Die hebben allebei hun eigen karakteristieken, wat betekent dat je je digitale tooling daar ook goed op moet laten aansluiten. Er is geen one size fits all-benadering.
Heb oog voor maatschappelijke veranderingen
Ze stimuleert zorgverleners die nog weinig vertrouwen hebben in digitalisering van de zorg, wat meer te kijken naar wat er in de rest van de maatschappij gebeurt. “Patiënten zijn mensen die online kleding kopen, online bankieren en online een tafel in een restaurant reserveren. Het is te gek voor woorden dat je bij veel huisartsenpraktijken niet digitaal je dossier kunt inzien, terwijl dat een wettelijke verplichting is. Als we huisartsenzorg toegankelijk willen houden, dan móeten we nu innoveren en digitale zorg omarmen.”
Wat kunnen we nog van jou verwachten op het gebied van zorgverslimmen?
“Samen met verschillende partners werk ik momenteel aan drie innovaties. De Urgentiechecker is een app die een zelfzorgadvies geeft aan mensen met een lage urgentie die niet dezelfde dag door een huisarts gezien hoeven te worden. De Afspraakvoorbereider is een vragenlijst die patiënten invullen bij het online plannen van een afspraak, zodat de anamnese al is gedaan. En Copiloot is een app die mensen met COPD begeleidt in betere zelfzorg, zodat het aantal acute ziekenhuisbezoeken afneemt.”
Wie vind jij een echte zorgverslimmer?
“Gehandicaptenzorgorganisatie Philadelphia. Zij zetten robots in als cliënten aan het eind van de dag terugkomen van de dagbesteding en dan graag hun verhaal kwijt willen. Op een groep van acht bewoners zijn vaak maar één of twee begeleiders, die kunnen niet alle verhalen tegelijkertijd aanhoren. Nu praten de cliënten tegen de robots, die intelligente vragen terugstellen en echt een gesprek kunnen aangaan. Is het perfect? Nee. Maar met technologie heeft het geen zin te wachten tot iets perfect is, want het zal zich altijd blijven door ontwikkelen. Ik vind het getuigen van lef dat Philadelphia hiermee ervaring opdoet.”
Wat doe je als je even niet bezig bent met het verslimmen van de zorg?
“Dan run ik samen met mijn man drie vakantiewoningen in een authentieke hoeve in Frankrijk. In mijn baan bij Digidok kan ik prima op afstand werken en ik ben regelmatig in Nederland.”