Zorgverslimmer award 2021

Didier Dohmen

Waar in de zorg de focus eigenlijk vrijwel altijd op de cliënt ligt, richt Zorgverslimmer Didier Dohmen zich juist op het welzijn van de medewerker in de zorg. Een heel andere – en volgens Didier zeer noodzakelijke – focus als we het hebben over Zorgverslimmen. Een gelukkige zorgmedewerker levert ten slotte betere zorg aan zijn of haar cliënten. Met deze slimme oplossingen zorgt Didier niet alleen voor meer tijd en aandacht voor de zorgprofessional, maar uiteindelijk ook voor de cliënt. Precies zoals het een Zorgverslimmer volgens Tenzinger betaamt.

Al jaren zet Didier zich in voor werkgeluk in de zorg. Medewerkers zijn vooral gelukkig als ze een betekenisvolle bijdragen kunnen leveren binnen een team waar een goede en harmonieuze sfeer heerst, laat Didier weten. “Zelfbewuste, directe en intelligente zorgprofessionals die van hun expertise gebruik maken om de kwaliteit van leven van anderen te verbeteren. Dan kun je met recht spreken van een betekenisvolle bijdrage”, aldus Didier.

De toekomst

Momenteel werkt Didier samen met andere slimme mensen in de zorg aan initiatieven om de medewerkers van Triade Vitree in Lelystad in hun kracht te krijgen en het werkgeluk opnieuw te laten ervaren. De komende jaren kunnen we dit soort initiatieven op grotere schaal van Didier verwachten: initiatieven om 100% gelukkige medewerkers in de zorg te krijgen. En hoe komen we daar? Volgens Didier moet hiervoor de betrokkenheid van de medewerker bij het werk vergroot worden en moeten zorgmedewerkers autonomie krijgen, zodat ze hun dromen kunnen najagen. Daarnaast heeft een zorginstelling bestuurders en managers nodig die deze dromen willen faciliteren en een bijdrage leveren aan de vraag van medewerkers hoe je kunt worden wie je zou willen zijn.

Toch is Didier is niet altijd bezig met de medewerker. In zijn vrije tijd maakt hij graag tourritten met cliënten van de HartekampGroep en Pluryn in zijn klassieker uit 1972, zodat zij de dag van hun leven beleven!

Als álles kan en mag, wat zou je dan morgen verslimd willen zien en hoe?

“Dan zou ik morgen in iedere zorgorganisatie een Chief Happiness Officer aan de slag willen laten gaan om werkgeluk voor zorgprofessionals mogelijk te maken.”

 

Wie vind jij een Zorgverslimmer en waarom?

“Mijn collega, Erwin Pfeiffer. Erwin houdt zich bezig met zorgtechnische innovatie en is altijd op zoek naar nieuwe en slimme toepassingen om het werk van zorgprofessionals makkelijker te maken.”