Zorgverslimmer award 2021

Egge van der Poel

Vanuit verschillende rollen zorgt Zorgverslimmer Egge van der Poel ervoor dat het leervermogen in de zorg wordt vergroot en versneld. Met jarenlange ervaring in data science uitvoering, consultancy en onderwijs helpt Egge mensen en organisaties slimmer gebruik te maken van het nog niet benut potentieel aan data en menselijk talent.

Egge verslimt de zorg door slimme verbindingen te leggen, tussen mensen onderling en tussen mens en technologie. Om mensen sneller te laten leren welke innovaties van toegevoegde waarde zijn in de praktijk, legt hij slimme verbindingen op afdelingen van zorginstellingen, tijdens strategische bespiegeling van bestuurders of tijdens onderwijsprogramma’s van pioniers. Door te laten zien hoe technologie werkt en samen na te denken hoe dit van waarde kan zijn in de praktijk. Geen luchtfietserij, maar poten in de klei.

Big Dating

Tijdens zijn promotieonderzoek bij CERN (Europese Raad voor Kernonderzoek) heeft Egge gezien dat we als mensheid in staat zijn 24/7 – met alle diversiteit in collega’s die je maar kunt bedenken – op elkaars kennis en expertise te vertrouwen én voort te bouwen. Big Dating noemt Egge het: samenwerken en data delen met een gezamenlijk doel. “Dat moet toch ook kunnen in de zorg?” vroeg Egge zich af.

In zijn boek, Geheelmeesters, beschrijft hij hoe in de zorgsector elke dag het wiel opnieuw wordt uitgevonden en hoe dit veel beter kan. Met dit boek hopen Egge en co-schrijver Martijn Buitenhuis mensen aan te moedigen meer te dromen, meer te durven en meer te doen. “Ik ga mij de komende tijd inzetten om organisaties hierin te helpen. Bijvoorbeeld door ze tijdens workshops uit te dagen voorbij ‘altijd zo geweest’ te komen.” Egge hoopt het vertrouwen te kunnen winnen van enkele leergierige en ruimdenkende bestuurders die durven te zeggen dat ze iets nog niet weten, maar dat wel dolgraag samen willen leren. Dan komen we verder.

“Alles om mensen sneller te laten leren welke innovaties van toegevoegde waarde zijn in de praktijk.”

Als álles kan en mag, wat zou je dan morgen verslimd willen zien en hoe?

“Dan zou ik willen zien dat eigenaarschap op informatie overal en altijd bestreden wordt. Dit belemmert een soepele uitwisseling van informatie en zorgt voor onnodige stroperigheid van ons leervermogen. Wanneer we sneller data, informatie en kennis met elkaar delen zijn we het beste in het bepalen van een aanpak voor uitdagingen. Dat die uitdagingen er zijn is een feit. Hoe we er mee omgaan is een keuze.”

 

Wie vind jij een Zorgverslimmer en waarom?

“Ik vind Jacqueline van Ginkel een Zorgverslimmer. Zij denkt altijd oplossingsgerecht en is wars van de (doorgeslagen) overlegcultuur die ons zorgstelsel kenmerkt.”

 

Wat doe je graag als je even niet bezig bent met het verslimmen van de zorg?

“Spelen met onze drie jonge zoons. Of het nou tijdens het stoeien, met duplo spelen of puzzelen is: onze kinderen inspireren mij altijd om zaken net even wat anders aan te pakken.”