Zorgverslimmer award 2021

Gerrit Jan Hoogeland

De vraag die Zorgverslimmer Gerrit Jan Hoogeland al jaren bezighoudt luidt: ‘hoe kunnen we het werk voor de zorgmedewerker makkelijker maken zodat hij of zij zich meer met de cliënt bezig kan houden?’

Gerrit Jan verbaasde zich er een aantal jaar geleden over dat medewerkers nog altijd handmatig moeten registreren bij welke cliënten ze komen en hoeveel kilometers ze rijden. Dit terwijl je smartphone exact weet waar je bent en hoe je reist. Als we dit nu eens in het ECD kunnen bouwen, dan geven we zorgmedewerkers meer tijd en aandacht voor de cliënt. En dát is zorgverslimmen.

Dit bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan. Een paar jaar geleden is Gerrit Jan samen met Bert Mulder aan de slag gegaan met DigiLabs voor de jeugdzorg: sessies met medewerkers, managers, ICT’ers en bestuurders over het wel en wee van de digitale wereld en hoe deze de zorg voor jeugd kan helpen. De jeugd zit immers doorlopend op hun telefoon. Hoe kunnen we dit gebruiken om de wereld van de zorgmedewerker te verslimmen? Hieruit is onder andere de Garage 2020 en het congres Samen Toekomst Maken voortgekomen.

Drager van digitalisering in de jeugdzorg

Nu Gerrit Jan afscheid neemt van zijn rol als bestuurder in de jeugdzorg krijgt hij regelmatig te horen dat hij de drager is van de digitalisering binnen de jeugdsector. Dit komt onder meer door zijn vastberadenheid om tegen de stroming in te gaan. Voor Gerrit Jan zelf waren het de sessies van DigiLabs die hem tot een echte Zorgverslimmer gemaakt hebben. Gerrit Jan gaat op interimbasis verder in de zorg.

 

Corona bevordert digitalisering

Naast de overduidelijk vreselijke gevolgen van Corona heeft dit virus er echter ook voor gezorgd dat de digitalisering een enorme vlucht heeft genomen. Waar vroeger live contact nodig was tussen cliënt en hulpverlener, heeft Corona doen laten inzien dat digitaal contact een prima oplossing is. “Ik had dat nooit van tevoren kunnen bedenken”, aldus Gerrit Jan.

“In welke zorgsector ik me in de toekomst ook bevind, ik zal me altijd inzetten voor digitalisering en het werk en leven van zorgverleners en cliënten makkelijker en efficiënter te maken.”

Als álles kan en mag, wat zou je dan morgen verslimd willen zien en hoe?

“Dan zou ik willen dat zorgmedewerkers zich geen zorgen meer hoeven te maken over administratie en ‘het gedoe’ hieromheen. Administratie gaat dan automatisch middels AI en de medewerker hoeft zich alleen nog maar te richten op de cliënt. Om het zorgproces te verbeteren zijn gesprekken beschikbaar in 3D variant, als toevoeging op live gesprekken. Want let wel, dit vervangt de mens natuurlijk niet.”

 

Wie vind jij een Zorgverslimmer en waarom?

“Ik vind Levi van Dam een mooi voorbeeld van een Zorgverslimmer. Hij is de drager van Garage 2020 en is constant bezig met het zoeken naar (digitale) oplossingen. Voor mij is hij zeer inspirerend.”

 

Wat doe je graag als je even niet bezig bent met het verslimmen van de zorg?

“Dan sport ik graag. Ik doe aan badminton en zwem met mijn duikvereniging. Niet alleen in de zomer, maar ook in het najaar zoek ik graag mooie tropische wateren op om in te duiken. Verder vind ik het leuk om me bezig te houden met fotografie en het maken van video’s. Mijn gezin en kleinkinderen kunnen me ook aardig ‘opvreten’, in de goede zin van het woord natuurlijk.”

Garage 2020 is een initiatief binnen de jeugdzorg dat streeft naar een samenleving waarin kinderen sterk kunnen opgroeien. In samenwerking met verschillende experts én met degene waarvoor de innovatie bedoeld is worden oplossingen ontworpen voor concrete problemen die kinderen, jongeren, ouders en hun omgeving ervaren.

Ook genomineerd tot één van de 24 Zorgverslimmers van 2021 is Kaya Stok, onderdeel van Team Garage 2020.

Zorgverslimmer Kaya Stok