Zorgverslimmer award 2021

Hannah van der Weg

Dit hebben we nog niet eerder gezien in deze editie van de Tenzinger Zorgverslimmer award: een familie-initiatief. Zorgverslimmer Hannah van der Weg is genomineerd voor Miles Watch. Deze unieke, slimme smartwatch maakt het mogelijk om GGZ-cliënten digitaal te begeleiden en ze zorg op afstand te bieden. Het horloge wordt als wearable ingezet bij cliënten die oefenen alleen op te pad gaan of langdurig zorg nodig hebben en buitenshuis regelmatig ontregeld raken.

De broer van Hannah is begin dertig en blijft al de helft van zijn leven in een GGZ-instelling. Toen haar broer acht jaar geleden – niet voor de eerste keer – twee weken vermist was, beseften Hannah en haar familie dat dit zo niet langer kon. Hier moest een oplossing voor komen. En zo ontstond het idee voor Miles Watch. In de afgelopen drie jaar is de smartwatch samen met zorgprofessionals en cliënten ontwikkeld en getoetst in de praktijk.

Een veilig baken in de GGZ

“Mijn broer is al tientallen keren vermist geraakt door een mentale ontregeling. Zijn leven lijkt uitzichtloos. Dat is schrijnend om te zien. De zorg probeert er naar omstandigheden het beste van te maken. Families kijken machteloos toe. Door de bezuinigingen, de bureaucratie, het oplopende verzuim en de tekorten zit de zorg met de handen in het haar. Hoe kunnen we sámen en slím de kwaliteit van leven verbeteren van mensen die dat het hardst nodig hebben? Als familielid besloot ik uit de schaduw te treden en met een kansrijk idee en helpende handen de zorg vooruit te helpen”, vertelt Hannah.

De Miles Watch ziet eruit als een gewoon horloge en is een ‘maatje voor onderweg’. De basisfuncties zijn: navigeren van locatie A (bijvoorbeeld de woonlocatie) naar locatie B (bijvoorbeeld de kapper), een zandloper met de terugkeertijd, locatieweergave (voor als iemand de weg kwijt is en moet worden opgehaald) en een belfunctie in de vorm van een paniekknop. Hannah legt uit waarom Miles zo van toegevoegde waarde is: “Het grote voordeel van Miles is dat de zorg hiermee een veilig baken creëert bij (het inschatten van) onbegeleide vrijheden, minder frequent de afdeling af hoeft en beter zorg-op-afstand biedt wanneer dat nodig is. Voor cliënten betekent het meer vrijheid en meer grip op de (herstel ondersteunende) zorg. Ondanks de positieve resultaten uit de praktijkonderzoeken, is de ambitie ook wetenschappelijk onderzoek in te zetten om de impact van de Miles Watch te meten op de kwaliteit van leven en kwaliteit van de zorg.”

EditieNL maakte een bijdrage over Miles, waarin de uitvinder én de eindgebruiker (de broer van Hannah) aan het woord zijn. Bekijk de video om te zien hoe Miles kennismaakt met groot publiek.

“Hoe kunnen we sámen en slím de kwaliteit van leven verbeteren van mensen die dat het hardst nodig hebben? Als familielid besloot ik uit de schaduw te treden en met een kansrijk idee en helpende handen de zorg vooruit te helpen.”

Doorontwikkeling van Miles

Bij de huidige pilots in de GGZ wordt nauw samengewerkt met de interne meldkamer en de GGZ-vervoersdienst. Afhankelijk van het specifieke zorgdomein en de bijbehorende behoefte uit de dagelijkse praktijk worden nieuwe functionaliteiten ontwikkeld en toegevoegd aan de Miles-app die draait op de smartwatch. Op dit moment lopen er pilots bij de Parnassia Groep en bij GGZ Breburg. Vanwege de belangstelling binnen én buiten de GGZ wordt het aantal pilots opgeschroefd. Voor de duurzame bekostiging en grootschalige implementatie van de Miles Watch, wordt achter de schermen hard gewerkt aan een doorstart van Miles Watch naar een volwaardige startup.

“Smartwatches worden nog nauwelijks ingezet in de zorg. Daar liggen grote kansen. Voor Miles, maar vooral voor de zorg zelf”, zegt Hannah. “Daar blijf ik mij voor inzetten. Hoe mooi zou het zijn als je in de toekomst met sensoren kunt signaleren of iemand ontregeld raakt, zodat we meer inzetten op preventie? Of dat je met data kunt analyseren hoe de progressie verloopt, zodat we meer inzetten op herstel? Uiteindelijk zou het geweldig zijn als Miles op-maat functies heeft voor andere doelgroepen en situaties en zo een maatje wordt voor de hele dag. Het technische platform van Miles heeft hiervoor een stevig fundament: het voldoet aan alle veiligheidseisen die gelden binnen de zorg en kan toegankelijk worden uitgebouwd.”

 

Als álles kan en mag, wat zou je dan morgen verslimd willen zien en hoe?

“De samenleving vergrijst en het aantal ouderen met dementie stijgt. Tegelijkertijd willen we dat mensen langer thuis wonen. Er wordt in toenemende mate een beroep gedaan op de zorg en mantelzorgers om goede zorg-op-afstand te bieden. Hier is een slimme oplossing voor nodig. Ik weet de exacte oplossing nog niet; daar is de dialoog voor nodig.”

Wat doe je graag als je even niet bezig bent met het verslimmen van de zorg?

“Naast mijn inzet voor de Miles Watch zet ik mij als communicatieadviseur in voor verschillende arbeidsmarktvraagstukken. Mijn werk is daardoor heel divers en op de inhoud ook heel waardevol om sector-overstijgend verbanden te zien in bepaalde thema’s; van personeelstekorten tot thema’s als integriteit, Leven Lang Ontwikkelen en diversiteit & inclusie. Natuurlijk ben ik daarnaast ook gewoon Hannah. Ik ben graag samen met mijn man en twee kinderen en om te ontspannen wandel en Netflix ik graag met vriendinnen. Oh, en mijn lievelingsland is Italië ;).

 

Hannah van der Weg is één van de 24 genomineerden Zorgverslimmers van 2021. Bekijk hier de andere genomineerden.