Zorgverslimmer award 2021

Jacqueline van Ginkel

Zorgverslimmer Jacqueline van Ginkel is eigenlijk al vanaf kleins af aan bezig met de vraag hoe zij haar steen kan bijdragen aan het verbeteren van de zorg en gezondheid. Van de droom diëtist te worden om kinderen in Afrika en Irak eten te geven tot haar huidige functie van Zorgverbeteraar bij TWB Thuiszorg met Aandacht; Jacqueline is altijd gemotiveerd om de zorg slimmer en beter maken.

 Vanuit haar innovatieachtergrond is zij hier dagelijks mee bezig, samen met de medewerkers van TWB Thuiszorg met Aandacht. Want wie kennen de praktijk en haar uitdagingen beter dan de zorgmedewerkers? Samen met hen werkt Jacqueline aan oplossingen die ervoor zorgen dat zij meer tijd hebben om de beste zorg te verlenen aan de mensen die hen nodig hebben.

Digitale collega Truus

Een mooi voorbeeld hiervan is ‘digitale collega Truus’. Truus is een software-robot die veel werk uit handen neemt door relatief eenvoudige en repeterende handelingen van collega’s over te nemen. “Onze medewerkers ervaren een grote administratieve last bij de aanmelding van een cliënt. Bij overdracht vanuit het ziekenhuis naar thuis zijn we veel aan het overtypen in het ECD. Daarnaast gaat er veel waardevolle informatie verloren. Landelijk zijn daar al veel initiatieven over maar die leveren nu nog geen antwoord. In een webinar van Google zag ik een techniek die in andere branches al langer gebruikt wordt: Robotic Process Automation (RPA). Dit heb ik voorgesteld aan onze medewerkers en samen hebben wij er een succes van gemaakt”, vertelt Jacqueline. “Truus bespaart de betreffende medewerkers 35 uur per week. Tijd die nu besteed kan worden aan de cliënten.” Met een RPA-toepassing verwerkt in het primaire zorgproces is TWB Thuiszorg met Aandacht een vooruitstrevende organisatie.

 

Medewerkers voorop

Momenteel is Jacqueline bezig met een internationaal project waarin de cliënt en medewerker centraal gezet worden in de hele aanpak van het project. “We hebben nog niet gedeeld over het project omdat we geloven dat het team van medewerkers het tempo en de vorm bepalen. Dus niet wij van buitenaf of financiers, maar de mensen die samen met onze cliënten het succes maken. Onze aanpak werkt en we inspireren mensen om zo ook te gaan werken.” Hiervoor is organisatieverandering nodig, geeft Jacqueline aan. Daar werkt ze hard aan én ze deelt hier veel over. Want Jacqueline gelooft dat er in de zorg op te veel plaatsen het wiel wordt uitgevonden en dat kennisdeling meer nodig is.

Om dit te bereiken hebben we volgens Jacqueline meer bestuurders met lef nodig. Bestuurders die niet roepen dat ze medewerkers vooropzetten, maar het ook echt doen. ‘Voor en door medewerkers’, in plaats van ‘over medewerkers’. Ook de financiers van de zorg zouden moeten kijken wat zij in hun aanpak kunnen doen om deze transitie te versnellen. “Want als je luistert naar medewerkers, verhoog je het eigenaarschap en werkplezier”, stelt Jacqueline. “Als we samen met elkaar deze richting in gaan, wordt de toekomst voor alle zorgmedewerkers super!”

“Ik denk dat alles kan. Sterker nog, ik denk dat ik alles al aan het doen ben. Ook als ik bij een mooie, nieuwe oplossing tegen problemen aanloop, ga ik door. Zoals mijn bestuurder zegt: Jacqueline kent geen nee.”

Als álles kan en mag, wat zou je dan morgen verslimd willen zien en hoe?

“Ik denk dat alles kan. Sterker nog, ik denk dat ik alles al aan het doen ben. Ook als ik bij een mooie, nieuwe oplossing tegen problemen aanloop (bijvoorbeeld geen bekostiging), ga ik door. Zoals mijn bestuurder zegt: “Jacqueline kent geen nee.” Als ik geloof dat iets kan en moet, dan gaat het lukken. Ik zou wel héél graag willen dat er vanuit de media aandacht komt voor de dingen die wel lukken. Nu is er zoveel negatief sentiment over werken in de zorg dat de branche daar geen goede naam door krijgt.”

 Wie vind jij een Zorgverslimmer en waarom?

“Alle zorgmedewerkers in Nederland zijn Zorgverslimmers. Zij weten wat er nodig is en zijn van nature creatief en oplossingsgericht. De structuur van de zorg zoals we hem hebben ingericht heeft dat voor een deel weggehaald. Ik geloof dat als we echt gaan luisteren naar hen allemaal gaan luisteren en samen met hen de problemen oplossen dat alle uitdagingen te slechten zijn.”

Wat doe je graag als je even niet bezig bent met het verslimmen van de zorg?

“Ik ben moeder van twee actieve, nieuwsgierige jongens van 8 en 10. Samen met hen en mijn man gaan we graag op avontuur in binnen- en buitenland. Het liefst met onze tent en Volkswagen kever. Daarnaast ben ik actief lid van het Roosendaals vrouwenbiergilde ‘For the love of beer’ waarmee ik veel mooie avonturen beleef.”