Oprichter van Zorg&: verbindingsofficier in de zorg
Najla van Veen - Mirzakhyl
Najla gelooft
- In de kracht van netwerken
- Dat mensen graag willen veranderen, maar niet veranderd willen worden
- Dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn om de menselijke maat terug te brengen.
Ze is van huis uit IC-verpleegkundige, studeerde door, werd beleidsadviseur en deed strategie. Twee jaar geleden nam ze ontslag om vanuit haar eigen bedrijf Zorg& aan de slag te gaan als verbindingsofficier. Haar doel: veranderingen en innovaties in de zorg realiseren. “Ik breng letterlijk werelden bij elkaar: van denken naar doen, van beleid naar praktijk. Ik maak de taal van de één begrijpelijk voor de ander, zodat we samen verder komen.”
Najla van Veen houdt van filosoferen. Ze denkt diep door over de samenleving, over het collectieve gedrag van verschillende culturen en wat de impact van ons beleid is op ons leven. Ze zag in haar werk dat de systemen zoals we ze hebben ingericht de mensgerichte innovaties zo vaak in de weg staan. We maken dingen nodeloos complex, terwijl het niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. “Kijk naar bijvoorbeeld de natuur. Overal zie je netwerken, overal zie je dat niet één organisme hetzelfde is. En wat doen we in de zorg? We zetten overal schotten tussen en doen alsof alle patiënten hetzelfde zijn.”
“We zetten overal schotten tussen en doen alsof alle patiënten hetzelfde zijn. De menselijke maat moet terug”
Menselijke maat terugbrengen
Met Zorg& wil ze de menselijke maat terugbrengen in de zorg door de behoeften van patiënt/cliënt en professional centraal te stellen en vanuit die behoefte de zorg transformeren. Vandaar ook de naam. Najla: “De & staat voor samen. De zorgverlener en de zorgvrager moeten het samen doen. Daarom heen moet een netwerk zijn dat hen ondersteunt.”
Ze zit in diverse Raden van Toezicht en Raden van Advies, onder meer in de GGZ en IGJ. Ook is ze actief bij de Raad Volksgezondheid en Samenleving en zit ze in de SET-commissie van ZonMw. Daarnaast is ze als reservist ook nog altijd oproepbaar als IC-verpleegkundige.
Ze merkt dat haar praktijkervaring haar helpt bij gesprekken in de bestuurskamer. “Doordat ik op alle lagen werk, kan ik een betere verbinder zijn. Zorgverslimmen vind ik: tijd nemen om te begrijpen wat er aan de hand is. Daar heb je een goede dosis empathie voor nodig én je moet de juiste vragen stellen. Niet aannemen dat iets is zoals je denkt, maar de beleving van de ander begrijpen. Dat doe je door als bestuurder of beleidsmaker gewoon je organisatie in te lopen en in gesprek te gaan met medewerkers en patiënten of cliënten. Want dan voel je wat er leeft en waar de behoeften liggen en dan kun je beleid ontwikkelen dat aansluit bij wat je organisatie nodig heeft.”
Beleid is vervolgens geen duimendik plan op papier dat je topdown uitrolt, maar een concreet voorstel om iets op een andere manier in te richten. Met dat voorstel ga je wederom de werkvloer op en je vraagt aan zorgverleners en patiënten of cliënten: Hebben we de juiste vertaling gemaakt van jouw behoeften, kan dit bijdragen aan het oplossen van jouw probleem/knelpunten? Of je laat een prototype van een nieuwe toepassing zien en vraagt: is dit wat je bedoelde?”
Denk ook aan de cultuurverandering
Bij zo’n werkwijze hoort ook een cultuurverandering, waar je de tijd voor moet nemen. “Als je zorgprofessionals jarenlang hebt geleerd dat ze gewoon moeten werken volgens de regels en niet teveel vragen moeten stellen, dan komen ze niet ineens met allerlei ideeën om de zorg te verslimmen. Ze moeten gecoacht en begeleid worden om te leren hoe ze die ruimte kunnen nemen”, zegt Najla.
Het mooie is: die verandering komt makkelijk op gang, want van nature willen mensen eigenlijk best graag veranderen. “Ze willen alleen niet veranderd worden. Dat zie je ook als je helemaal uitzoomt naar het grotere plaatje: verandering is de enige constante in ons leven, dus laten we daar slim gebruik van maken door naar onze cliënten, patiënten en professionals te luisteren. Zij weten het beter.”
Wat kunnen we nog van jou verwachten op het gebied van zorgverslimmen?
“Ik wil graag een landelijke beweging creëren met medeverslimmers die anders denken en doen en de inzichten uit dit netwerk ondertussen massaal delen.”
Wie vind jij een echte zorgverslimmer?
“Inge Poels. Zij is bestuurder bij Viviq. Ik zit daar in de Raad van Toezicht en mag met haar samenwerken. Ze heeft een heldere visie en is ondertussen haar visie aan het realiseren. Zo inspirerend om te zien hoe het ook kan!”
Wat doe je als je even niet bezig bent met het verslimmen van de zorg?
“Leven! Met mijn gezin, familie en vrienden bewust nieuwe herinneringen maken en dankbaar zijn voor hetgeen wat we hebben en doen. Ik houd van reizen, lekker eten, nieuwe culturen ontdekken en met mijn man filosoferen over de grote vraagstukken. Heerlijk!”
Britt en Lynn gingen langs bij Najla en vroegen haar naar de manier waarop zij de zorg verslimt. In deze video vertelt Najla over haar bedrijf Zorg& en hoe zij mensen en werelden in de zorg met elkaar verbindt.