Business coach en early stage investor in medtech startups
Renske de Bruine
Renske is
- Voorvechter van digitale zorg
- Business coach van bedrijven die een zorginnovatie op de markt willen brengen, opschalen en/of verkopen
- Investeerder in early stage techbedrijven, onder meer gericht op digitale zorg
Renske de Bruine kreeg binnen de medische wereld bekendheid als oprichter en CEO van Winq, een bedrijf dat digitale keuzehulpen ontwikkelde voor mensen met onder andere kanker, hartritmestoornissen, knie- en heupartrose. Nu is ze business coach bij Your Own Venture en investeerder bij YoV Capital I, een bedrijf dat onder andere medtech bedrijven helpt te groeien.
Renske de Bruine kreeg bekendheid als oprichter van Winq, een bedrijf dat digitale keuzehulpen voor patiënten aanbood. Die tools gaven in Jip en Janneke-taal uitleg wat een diagnose inhoudt en gaven gepersonaliseerd de behandelopties weer, inclusief informatie over de prognose en bijwerkingen van de verschillende behandelopties. Winq is in gebruik genomen in een aantal ziekenhuizen in Nederland, maar De Bruine stopte ermee. “Je hebt een lange adem nodig in de zorg. Ik merkte dat Winq over het algemeen heel positief werd ontvangen door alle stakeholders: patiënten, medisch specialisten, verpleegkundigen, directies, IT-afdelingen van ziekenhuizen. Alleen moest de medisch specialist een nieuwe manier van werken aanleren, en dat is moeilijk. Artsen hebben de tijd niet om het in hun dagelijkse werk te implementeren en werden daar ook niet bij geholpen.”
“Er liggen zo verschrikkelijk veel mogelijkheden om de zorg te verslimmen met technologie. Aan dat thema heb ik mijn hart verpand.”
Perfect storm voor digitale zorg
Dit is een belangrijke les die ze meeneemt in Your Own Venture en YoV Capital I. “Wij helpen ondernemers om hun plannen scherper te krijgen, (groei)financiering op te halen en/of te begeleiden in verkoop van een bedrijf.” Dat doet het bedrijf in allerlei sectoren, maar Renske richt zich vooral op de zorg. Daarnaast is ze spreker en dagvoorzitter op events en thought leader op onlinekanalen zoals LinkedIn en Emerce. “We praten al heel lang over digitalisering van de zorg, maar op dit moment bevinden we ons in een perfect storm. De zorgkosten rijzen de pan uit. De patiënt is er klaar voor en vraagt er vaak actief om. En meest belangrijk: de technologie is breed beschikbaar en betaalbaar. Verder, heeft corona aangetoond dat digitale zorg kan werken.”
Preventieplatform
Eén van de bedrijven waar ze naar kijkt om te investeren, ontwikkelt een preventieplatform dat zorgverleners in staat stelt om samen met anderen een eigen multidisciplinaire, digitale propositie te ontwikkelen vanuit het idee van holistische preventieve zorg. Renske: “Met het platform kunnen zorgverleners in samenwerking met andere specialisten een digitale propositie ontwikkelen die aansluit bij een holistisch beeld. Een voorbeeld hiervan is dat een psycholoog, personal trainer en diëtist samen een digitale propositie ontwikkelen voor mensen met bijvoorbeeld een burn-out. Zo’n propositie kan bestaan uit verschillende onderdelen, bijvoorbeeld een dagboekapp waarbij cliënten aangeven hoe ze zich voelen, gekoppeld aan een smartwatch die slaap, hartslag en beweging meet. Ondersteund met online videoconsulten met coaches, en gekoppeld aan interventies op het gebied van ademhaling, voeding, beweging en ontspanning.”
Your Own Venture is niet alleen investeerder, maar levert ook adviesdiensten. Eén van Renske’s klanten op dat vlak is serial entrepreneur Mark Willems. Hij is een transdiagnostische digitale GGZ-zorgorganisatie aan het bouwen. Het unieke aan zijn concept is dat zij niet werken met een diagnose, maar met een netwerkbeschrijving van de cliënt op basis van transdiagnostische thema’s. Een cliënt kan bovendien een losse sessie boeken met een therapeut op basis van een actuele vraag. Dit resulteert erin dat cliënten direct hulp kunnen ontvangen zonder op de wachtlijst terecht te komen.
Wat kunnen we nog van jou verwachten op het gebied van zorgverslimmen?
“Op dit moment kijk ik als investeerder met interesse naar zorgoplossingen specifiek gericht op digitale vrouwenzorg. In de VS zie je al mooie tools zoals menstruatie- en ovulatieapps en apps voor vrouwen in de overgang. Een ander terrein wat mijn sterke interesse heeft is preventie en PACS.”
Wie vind jij een echte zorgverslimmer?
“Jaap Maljers, een zorgondernemer pur-sang. Hij begon met consultancybureau Plexus en bedacht ZorgDomein. Nadat hij Plexus verkocht aan KPMG begon hij de eerste Zelfstandige Behandel Centra (ZBC) in NL: Bergman Clinics. Nu is hij internationaal bezig met INCISION, een e-learning platform om chirurgen op te leiden in ontwikkelingslanden.”
Wat doe je als je even niet bezig bent met het verslimmen van de zorg?
“Dan richt ik me op duurzaamheid: energietransitie, de circulaire economie. Samen met een mede-ondernemer richt ik me op duurzame alternatieven voor vervuilende producten. In het begin zijn nieuwe producten altijd duurder. Wij proberen de prijs te verlagen door het aanbieden van carbon emission credits, zodat ze sneller tractie krijgen in de markt. Want dan worden ze door de schaal vanzelf goedkoper.”