Oprichter van BuroStrakz

Suzanne Verheijden

Suzanne heeft

  • Veel ervaring met zorginnovatie
  • Tijdens een master onderzoek gedaan naar de digivaardigheid van zorgmedewerkers;
  • Een enorm netwerk van deskundige freelancers om zich heen die het programma van Buro StrakZ bij zorgorganisaties implementeren en digicoaches opleiden.

Denk je eens in hoe je zelf reageert als je iets moet doen wat je enorm moeilijk vindt en waar je als een berg tegenop ziet. Voor veel zorgmedewerkers is dat het geval met technologie: ze zijn niet digivaardig en uit angst een flater te slaan, houden ze daarover hun mond. Sommigen worden zelfs zo onzeker dat ze de zorg verlaten. Dat inspireerde Suzanne Verheijden hier iets aan te doen. Met Buro StrakZ maakt ze zorgmedewerkers vertrouwd met technologie.

Suzanne werkte tot 2020 bij ’s Heeren Loo als strategisch innovatie-adviseur. Ze zag allerlei innovatieve toepassingen voor de gehandicaptenzorg voorbijkomen. Maar steeds als ze daarover het gesprek wilde aangaan met de werkvloer, zag ze dat veel medewerkers haar glazig aankeken. En als ze daadwerkelijk nieuwe software of andere technologie wilde implementeren, liep ze ertegen aan dat veel medewerkers onvoldoende digitale vaardigheden hadden om ermee te gaan werken.

 

Leed op de werkvloer

In het kader van haar master Strategisch Innovatiemanagement deed ze in 2018 onderzoek naar de digitale vaardigheden van medewerkers in de zorg en daarna in andere sectoren. “Ik heb interviews gedaan met honderden medewerkers uit verschillende zorgsectoren en ik schrik me steeds rot van het leed op de werkvloer”, vertelt ze. “Veel medewerkers hebben angst, stress en weerstand als ze werk op de computer moeten doen. Ik hoorde over dochters die e-learnings invullen, partners die e-mails beantwoorden. Niet digivaardig zijn zorgt voor veel onzekerheid en dat doet wat met je werkplezier én met je efficiency. Die gesprekken hebben me enorm gemotiveerd om hier iets mee te doen.”

“Gebrekkige digitale vaardigheden houden niet alleen innovatie tegen, het zorgt ook voor veel leed op de werkvloer.”

Digivaardig in de Zorg

Reden voor Suzanne om de website digivaardigindezorg.nl te ontwikkelen. Dat initiatief werd al snel opgemerkt door het ministerie van VWS, die het initiatief breder wilde trekken dan ’s Heeren Loo en breder dan de gehandicaptenzorg. Er kwam zelfs een heel programma Digivaardig in de Zorg, in samenwerking met een partner.

Suzanne besloot in die tijd ook om voor zichzelf te beginnen met Buro StrakZ, dat organisaties helpt bij de implementatie van dat programma. Met een heel netwerk van freelancers om zich heen organiseert Buro StrakZ trainingen, lezingen en cabaret, opleidingen voor digicoaches en ambassadeurs zorgtechnologie, een escaperoom en een kennisgame, alsmede een Zelfscan Veranderkracht en een Zelfscan voor digicoaches. “Het is een breed palet aan producten en diensten die het leuk maken om te leren en om nieuwe digitale vaardigheden op te doen.”

Het mag duidelijk zijn dat digivaardigheid veel meer is dan alleen knoppenkennis. Suzanne: “Digivaardig betekent dat je niet alleen begrijpt hoe de technische tools werken die jouw organisatie op dit moment inzet, maar dat je ook nieuwsgierig bent naar innovatie. Dat je nieuwsgierig bent hoe je de zorg voor jouw patiënten of cliënten kunt verbeteren. Dat je wilt begrijpen hoe je je eigen werk makkelijker kunt organiseren, gebruikmakende van technologie. En dat je steeds bedenkt: kan dit slimmer?”

 

Vruchtbare bodem voor innovatie

Daarnaast leidt Buro StrakZ digicoaches op: digitaal vaardige zorgprofessionals die hun collega’s kunnen coachen. Deze beide kanten van de aanpak zetten zoden aan de dijk. Er zijn al 440 zorgorganisaties die het programma Digivaardig in de Zorg volgen en Buro StrakZ heeft al 1900 digicoaches opgeleid. “Het heeft een enorme vlucht genomen”, constateert Suzanne tevreden. “Het is cool om te zien hoe een beetje aandacht een vruchtbare bodem voor digitale zorg kan creëren.”

Wat kunnen we nog van jou verwachten op het gebied van zorgverslimmen?

“Ik ben bezig met een projectenactiviteitenboek, waar allemaal leuke en ludieke activiteiten in staan waarmee je medewerkers kunt betrekken bij digitale innovatie. En ik ben ook bezig met een programma om burgers en patiënten digivaardig te maken.”

 

Wie vind jij een echte zorgverslimmer?

“Anders werken in de zorg, een samenwerkingsverband van ouderenzorgorganisaties die voorkomen dat het wiel steeds opnieuw wordt uitgevonden. Iedereen mag alle kennis gratis benutten, zodat kennisuitwisseling makkelijk wordt gemaakt.”

 

Wat doe je als je even niet bezig bent met het verslimmen van de zorg?

“Ik hou ontzettend van lezen, zowel vakliteratuur als thrillers. Daarnaast speel ik padel en volleybal. En ik maak theater en ga graag naar het theater.”

Britt en Lynn gingen langs bij Suzanne en vroegen haar naar de manier waarop zij de zorg verslimt. In deze video vertelt Suzanne over Buro Strakz en wat haar inspireerde om het op te richten.