Wat verandert er?

Het zorgprestatiemodel in het Medicore ECD

Wat verandert er 1 januari 2022?

Per 1 januari 2022 wordt het zorgprestatiemodel voor de GGZ en forensische zorg (FZ) ingevoerd. Dit is een grote systeemwijziging met impact op de hele zorgorganisatie én op het ECD. Op deze pagina lees je wat de veranderingen betekenen voor het Medicore ECD.

Hoewel de definitieve specificaties nog niet bekend zijn, werken wij al het hele jaar met twee teams aan (voor-)onderzoek, voorbereiding en de ontwikkeling van een nieuwe module om de overgang voor jouw zorgorganisatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarnaast zitten onze ZPM-experts regelmatig aan tafel bij de landelijke projectorganisatie en praten we mee over de meest ideale inrichting.

We ontvangen veel vragen over ZPM. Je leest de antwoorden hier.

Veelgestelde vragen

 

Vastleggen en registreren

De Medicore agenda blijft de vertrouwde plek voor het vastleggen van de afspraken tussen zorgverlener en cliënt. Vanuit de agenda wordt de registratie van de nieuwe zorg- en financieringsstromen mogelijk. Wij werken aan een nieuw scherm in Medicore voor de registratie van ZPM-zorgtrajecten die praat met de nieuwe module. Door aan te sluiten op de nieuwe financieringsstroom, zorgen we ervoor dat de juiste prestaties gekoppeld worden. Ook de settings en nieuwe beroepen kunnen dan geregistreerd worden.

Declareren

We werken aan het vormgeven van de ZPM declaratiesystematiek. Tegelijk met het ZPM wordt de nieuwe declaratiestandaard GDS801 ingevoerd. De huidige declaratiestandaard (GZ321) blijft actief voor de financiële afhandeling van de GGZ DBC’s en BasisGGZ behandelingen die vóór 2022 plaatsvonden. Dit betekent dat beide declaratiesystemathieken naast elkaar gebruikt kunnen worden.

 

Uitfaseren van GGZ DBC/Basis GGZ systematiek

Voor de overgang naar de ZPM systematiek moeten alle GGZ DBC/Basis GGZ trajecten voor 1 januari 2022 hard afgesloten worden. Dit ondersteunen we in Medicore met de nieuwe sluitreden ‘Overgang naar zorgprestatiemodel’. Voor trajecten met een startdatum vanaf 1 oktober 2021 gelden versoepelde validatieregels.

Zorgvraagtypering

De zorgvraagtypering gaat ook in per 1 januari 2022. Voor de nieuwe manier van zorgvraagtypering stellen we de HoNOS+ vragenlijst beschikbaar. Hiermee kan de zorgverlener de zorgvraagtypering vaststellen. De gekozen zorgvraagtypering wordt opgenomen in het declaratiebericht.

Managementrapportages

Een nieuwe set managementrapportages geeft verschillende rollen binnen de organisatie inzicht in ZPM gerelateerde onderwerpen. Bijvoorbeeld ter controle van facturen, registratie, onderhanden werk en gepast gebruik. Zo blijft (financiële) sturing mogelijk.

Export aanlevering NZa (voormalig DIS)

Via nog landelijk vast te stellen gegevens- aanleverstandaarden, wordt het mogelijk om via een export data aan te leveren bij de NZa. Hiermee wordt voldaan aan de Informatieverplichting van de NZa. Gegevens worden geanonimiseerd of gepseudonimiseerd aangeleverd, afhankelijk van de informatieverplichting. Bij privacy bezwaren kan dit uitgesloten worden.

Interessante bijdragen

Blog17 aug 2021

Zorgvraagtypering | Wat is het? En waarom wordt het ingevoerd?

Open link
Opname17 aug 2021

ZPM en de impact op zorg en medewerkers

Open link
Opname08 jun 2021

Simulaties: uitkomsten en inzichten uitgelegd

Open link

Wij zijn Tenzinger

Wij verslimmen de zorg met datagedreven oplossingen voor menselijke zorg.

  • Dé zorgverslimmers

    300+ experts in ict, data, zorg, consultancy en projectmanagement

  • 15+ jaar ervaring in digitalisering

    In jeugd- en pleegzorg, ggz, ouderenzorg en gehandicaptenzorg

  • 170.000 zorgverleners

    Maken gebruik van onze oplossingen

Maarten van Vulpen

Zorgverslimmer bij Tenzinger

Bekijk profielBekijk profiel

Contact

Heb je een vraag over het zorgprestatiemodel of het zorgprestatiemodel in Medicore? Vul onderstaand je gegevens in en een collega neemt contact met je op.