Filippo van Hellenberg Hubar is Algemeen Directeur bij Wolk Airbag.
genomineerd voor de zorgverslimmer award 2024
Filippo van Hellenberg Hubar
Wolk voorkomt heupfracturen
Met het voorkomen van heupfracturen, voorkom je heel veel leed en torenhoge zorgkosten. Filippo van Hellenberg Hubar bedacht een slimme heupairbag die bewegingen meet en ouderen beschermt als ze vallen. “We hebben de Wolk ontwikkeld vanuit een concreet probleem.”
Wat is de Wolk en voor wie is het bedoeld?
“In Nederland zijn ongeveer drie miljoen 65-plussers. Eén op de drie ouderen valt jaarlijks minstens één keer. Er zijn in Nederland dan ook jaarlijks 25.000 heupfracturen bij ouderen en dat is een groot probleem: een derde van de ouderen die een heup breekt, overlijdt binnen een jaar aan de gevolgen van een val. Nog eens een kwart zal nooit meer de oude mobiliteit terugkrijgen. Daarnaast zijn de kosten gigantisch. Als iemand een heup breekt, kost dat zo’n 30.000 euro in het eerste jaar na de val. Daarom hebben wij de Wolk ontwikkeld. Het is een broekje of een riem, die je onder je kleding draagt en die beschermt tegen heupfracturen. De Wolk meet bewegingen. Als iemand uit balans raakt en op de heup dreigt te vallen, activeert er een airbag, waardoor de landing zachter is. Via GSM verbinding maakt de Wolk direct een melding van de val.”
Hoe kwamen jullie hierop?
“Een oom van vrienden van mij had een ‘airbag voor bejaarden’ gemaakt als Sinterklaassurprise voor zijn moeder, omdat ze zo vaak viel. Het was een grapje, maar met een serieuze ondertoon. Ik raakte met hem in gesprek en we vroegen ons af of we zoiets echt zouden kunnen maken. Ik heb een technische achtergrond en wilde dat uitzoeken. Toen bleek dat het kon, zijn we gaan ontwikkelen en na een aantal jaren konden we de eerste ‘airbags’ aanbieden. De techniek is ontwikkeld vanuit een concreet probleem.”
“Dit product heeft de potentie om de wereld te veranderen”
Hoe zijn jullie te werk gegaan?
“We hebben behoorlijk wat fases doorlopen. Eerst hebben we ons vooral gericht op het meten van bewegingen: hoe kun je op tijd detecteren dat iemand valt? En hoe zorg je dat iemand dan beschermd is, maar niet op het moment dat iemand neerploft in de bank? Daarna zijn we prototypes gaan maken, dat waren enorme apparaten. Toen de technische basis stond, hebben we gewerkt aan het draagcomfort en de gebruiksvriendelijkheid. In de volgende fase brachten we het product tot volwassenheid: de doelgroep wilde de ‘airbag’ onder de kleding dragen, als een soort onderbroek, dus het moet ook wasbaar zijn. Je kunt de Wolk nu in zijn geheel in de wasmachine doen, zonder de batterij eruit te halen. Die techniek is heel bijzonder en hebben we uiteindelijk zo doorontwikkeld dat de Wolk ook bij vaak wassen een lange levensduur heeft.”
Wie maken er al gebruik van en wat zijn de reacties?
“In Nederland zijn er zo’n zeventig organisaties, zorginstellingen, die onze producten dagelijks inzetten bij hun cliënten, waarvan zo’n tien procent valgevaarlijk is. Het aantal heupfracturen is bij sommige instellingen gereduceerd met 80%, dus dat is geweldig. Die organisaties zijn daardoor erg enthousiast en zij raden ook allemaal andere organisaties aan om de Wolk in te zetten. We hebben een team dat nieuwe klanten begeleidt bij de implementatie, want het is belangrijk dat iedereen in een instelling weet hoe je ermee moet werken, hoe je de Wolk moet opladen en wassen, zodat iedereen het kan inzetten. In het begin kost dat even tijd, maar nu vinden instellingen het heel normaal om onze producten te gebruiken.”
Wat levert het de zorg op?
“Dat mensen hun heup niet breken! Er zit een soort black box in het product. Als iemand valt, kunnen we van zes seconden voor de val tot twee seconden na de val precies zien wat er is gebeurd. Dus dan kunnen we ook zien of het een harde val of een zachte val was, naar links of naar rechts. En we kunnen zien of de airbag op tijd was of niet. Er zijn inmiddels ruim duizend situaties geweest waarbij ons product iemand bij een harde val, met mogelijk een fractuur als gevolg, heeft beschermd. Dat is waar we het voor doen. Het kost een zorginstelling heel veel als een cliënt een heup breekt, dus het is voor die instellingen duidelijk wat het oplevert. We leveren nu ook aan consumenten. Het zou mooi zijn als de Wolk deels vergoed kan worden, of geheel vergoed kan worden. Daarin kan in de toekomst nog wel een stap gemaakt worden.”
Wat zijn jullie eigen toekomstplannen met Wolk?
“De focus ligt nu vooral op Nederland, maar we zijn laatst ook naar China geweest en we zijn een project aan het doen in de VS. In China hebben ze een gigantisch probleem met een ouder wordende populatie, vele malen groter dan hier. Enerzijds zijn wij aan het kijken hoe we de productie deels daar naartoe kunnen brengen, anderzijds kijken we of ons product geschikt is voor een dergelijke markt. Dat zijn natuurlijk geweldige uitdagingen. En kansen, ook om het volume te vergroten. Daar zie ik ook de komende tijd nog hele mooie ontwikkelingen liggen voor Wolk. Onze missie is: heupfracturen de wereld uit. Daar zijn we nog niet. Maar toen ik hiermee begon, tien jaar geleden, kon ik me bijna niet voorstellen dat iemand ons product zou gaan dragen en nu zijn er al ruim duizend fracturen voorkomen. Dat is heel gaaf om te zien. Dit product heeft de potentie om de wereld te veranderen.”