Administratie kost zorgprofessionals vele uren die ze niet aan de zorg zelf kunnen besteden. De kunst is om die tijd te beperken en de verzamelde data te gebruiken voor innovatieve oplossingen die inzicht bieden aan professionals in de zorg. Daarmee kunnen zorgaanbieders het verschil maken, stelt ceo Boris Hololtcheff van Tenzinger.
Tenzinger gelooft in datagedreven oplossingen voor menselijke zorg
Data science kan de zorg veel effectiever maken
Dit artikel verscheen eerder in Zorgvisie, nummer 8 2022.
De zorg verbeteren met ICT. Daaraan heeft Boris Hololtcheff zijn ondernemersloopbaan gewijd. Hij pionierde met slimme software voor de zorg, zoals elektronische cliëntendossiers. Maar daarmee is het innoveren nog lang niet afgelopen, als het aan Hololtcheff ligt. Toen hij besefte dat data de toekomst is, twijfelde hij geen moment en besloot daar vol voor te gaan. Hij stelde de data science start-up 6Gorilla’s samen en doopte begin 2021 zijn bedrijf om tot Tenzinger. Met die nieuwe naam is een nieuwe ambitie omarmd: ‘data verzamelen, verwerken en teruggeven zodat er meer tijd voor zorg komt’.
Oplossingen voor oplopende zorgvraag
Volgens Hololtcheff zit de zorg te springen om technologie die bijdraagt aan effectiviteit en betere uitkomsten. “De snel stijgende zorgvraag is niet bij te benen met de beschikbare zorgprofessionals. Ook de zorgkosten lopen snel op. Alles wat helpt om met hetzelfde aantal zorgprofessionals meer zorg te verlenen is meer dan welkom.” Met ICT en data kun je op dat punt het verschil maken, volgens Hololtcheff. Dat is waar de uitdaging voor Tenzinger ligt. Dat begint bij het eenvoudiger maken van administreren en registreren, zodat die activiteiten minder tijdrovend worden. Dat doet Tenzinger door gebruikers te ondersteunen bij het invullen van gegevens of door registraties automatisch te laten plaatsvinden. Tegelijk zet het bedrijf vol in op data. “De zorg verzamelt een enorme berg data. Wat als we die verrijken en teruggeven, zodanig dat zorgprofessionals hiermee inzichten krijgen waarmee ze de zorg kunnen verbeteren?”
Tool multidisciplinair overleg
Dat de zorg met data science aan de slag wil, merken ze bij Tenzinger. De masterclasses die Tenzinger rond dit thema organiseert zijn in trek. Daar gaan de data-experts van 6Gorilla’s samen met medewerkers van zorgaanbieders aan de slag met data om werkprocessen te verbeteren. Dat leverde interessante hulpmiddelen op zoals een tool voor multidisciplinair overleg bij ggz-instellingen. Deze op basis van verslagdata werkende toepassing helpt zorgprofessionals bij het bepalen welke van de vele cliënten ze die week bespreken, vertelt Hololtcheff. “Dat is objectiever en effectiever dan de keuze alleen op gevoel maken.”
Platform voor data-oplossingen
Bij Tenzinger verwachten ze dat steeds meer zorgaanbieders willen innoveren met data. Reden om een dataplatform voor zorgaanbieders te ontwikkelen. Dit is het hart van waaruit data kan worden uitgewisseld met andere partijen in het ecosysteem van de zorg. In het uitdenken van het dataplatform hebben de zorgverslimmers van Tenzinger veel tijd en moeite gestoken. Hololtcheff: “Zorgaanbieders verzamelen heel veel gegevens via het elektronisch cliëntendossier, het roosterpakket en andere bedrijfssystemen, zoals ERP. We vroegen ons af hoe je die kunt verzamelen op een centrale plek, zodat je data kunt combineren om er nuttige inzichten uit te halen die je kunt teruggeven aan de zorgprofessional. We kwamen uit op een dataplatform op basis van Snowflake, dat bekend staat om de ongekende opslagmogelijkheden, rekenkracht en performance. Dit 6G-dataplatform combineren we met ICT-toepassingen die data uit diverse systemen opnemen, vertalen naar standaarden, anonimiseren en bewerkbaar maken voor analyse en onderzoek.” Bij Tenzinger vinden ze het belangrijk om zoveel mogelijk diverse ICT-systemen te ontsluiten. Want juist in het combineren van gegevens zit de kracht van data science.
Dating app
Hololtcheff denkt dat data science-oplossingen het verschil gaan maken. Veelbelovend vindt hij een tool die Tenzinger ontwikkelt voor het matchen van zorgverleners en cliënten in de ggz. “Die match is bepalend voor het effect van de behandeling. Dat gaat nu in één van de vier gevallen mis. Als we kunnen achterhalen welke behandelaars het beste passen bij welke cliënten, kunnen we een deel van deze mismatches voorkomen. Stel je voor wat zo’n ‘dating app’ kan betekenen!”