Zorgprestatiemodel

Van theorie naar implementatie

Zorgprestatiemodel

Het zorgprestatiemodel is vanaf 2022 de nieuwe bekostiging voor  GGZ en forensische zorg (FZ). Het wordt een bekostiging met eenvoudige regels en duidelijke nota’s. Met eerlijke vergoedingen voor gepaste zorg. En met niet meer administratie dan nodig is.

De belangrijkste verandering is dat het zorgprestatiemodel uitgaat van het principe: planning = realisatie, tenzij. Dit betekent dat zorgverleners niet meer hoeven vast te leggen dat ze een cliënt op consult hebben gehad, dat volgt al automatisch uit de planning. De belangrijkste tenzij is een no-show of als je bij een individueel consult meer dan 30 minuten afwijkt van de geplande tijd.

Een nieuwe manier van werken

Bij de invoering van het zorgprestatiemodel worden alle processen in de organisatie geraakt. Niet alleen de registratie en declaratie wijzigen, maar onder ook de zorgplanning, zorgverlening en de financiële afhandeling. Voor alle GGZ- en FZ-instellingen is het ZPM een verandering met impact.

Neem contact op

Jaap Stam

Zorgverslimmer bij Tenzinger

Neem contact opNeem contact op

Bereid je voor

Wat betekent het ZPM voor jouw bedrijfsvoering? Hoe bereid je jouw organisatie voor op de veranderingen? Is het opleidingsplan al klaar? Een goede voorbereiding is het halve werk. Met deze stappen ben je goed op weg!

 • Bepaal met de Tenzinger checklist wat de gevolgen voor jouw organisatie zijn
 • Voer op tijd een simulatie uit om inzicht te krijgen in de gevolgen
 • Kijk kritisch naar de inrichting van de zorgverlening
 • Bepaal de strategie en planning en regel voldoende resources
 • Maak een opleidingsplan
 • Zorg voor draagvlak binnen de organisatie

Tenzinger bekijkt het op een integrale manier. We kijken niet alleen naar de financiële gevolgen, maar naar de totale impact; financieel, bedrijfsmatig én zorginhoudelijk.

Onze aanpak: M.D.O.

De implementatie van het ZPM heeft impact op de totale bedrijfsvoering. Wij kunnen je ondersteunen in de voorbereiding én de implementatie. Samen met onze ZPM-expert(s) bepaal je in een multidisciplinaire sessie (M.D.O.) een plan van aanpak voor de implementatie van het ZPM in jouw organisatie. Daarbij kijken we samen naar:

 • welke processen in de organisatie gaan wijzigen
 • hoe we zorgprogramma’s kwalitatief en duurzaam in kunnen richten
 • hoe we alle medewerkers voldoende opleiden

Video M.D.O. aanpak

Onze zorgverslimmers begeleiden jouw organisatie met de nodige aanpassingen en optimalisaties in processen en ICT. Onze multidisciplinaire teams bestaan uit consultants met een ICT-achtergrond, consultants die ervaren zijn in het optimaliseren en implementeren van bedrijfsprocessen en consultants die betrokken zijn geweest bij de zorginhoudelijke ontwikkeling van de oude en nieuwe bekostiging van de GGZ.

Meer over het Zorgprestatiemodel

Whitepaper16 feb 2021

Zorgprestatiemodel: leren van simuleren

De implementatie van het zorgprestatiemodel staat voor de deur. In de whitepaper ZPM Leren van simuleren lees je hoe simuleren werkt.
Lees meer +
Whitepaper28 okt 2020

Zorgprestatiemodel: van theorie naar implementatie

Lees meer +
Whitepaper14 apr 2020

Administratieve lastenverlichting by Design

De introductie van Horizontaal Toezicht in de GGZ in combinatie met het nieuwe zorgprestatiemodel biedt een unieke kans, namelijk het verlichten van administratieve lasten ‘by Design’.
Lees meer +

Wij zijn Tenzinger

Wij verslimmen de zorg met datagedreven oplossingen voor menselijke zorg.

 • Dé zorgverslimmers

  300+ experts in ict, data, zorg, consultancy en projectmanagement

 • 15+ jaar ervaring in digitalisering

  In jeugd- en pleegzorg, ggz, ouderenzorg en gehandicaptenzorg

 • 170.000 zorgverleners

  Maken gebruik van onze oplossingen

Jaap Stam

Zorgverslimmer bij Tenzinger

Bekijk profielBekijk profiel

Wij helpen je graag!

Neem contact met ons op.