Daan Deenik is Psycholoog en Manager Program and Development bij SolutionS Verslavingszorg.
genomineerd voor de zorgverslimmer award 2024
Daan Deenik
AI-integratie zorgt voor profielen die de behandeling kunnen ondersteunen
Al tijdens zijn bijbaan als schoonmaker in het VU Medisch Centrum in Amsterdam zag Daan Deenik dat allerlei middelen in de zorg niet optimaal werden benut. Met een achtergrond als psycholoog, developer en onderzoeker zet Daan zich nu al veertig jaar in om de zorg te verslimmen met ‘collaborative computing’ en deelt hij zijn kennis en ideeën veelvuldig met vakgenoten zodat ook zij daar hun voordeel mee kunnen doen.
Hoe verslim jij de zorg?
“Ik zoek naar beschikbare tools waarmee ik onze systemen kan verrijken. Op dit moment doe ik dat bijvoorbeeld met de integratie van Infranodus in ons ECD. Infranodus is een AI pakket dat behandelmethodes, feedback van cliënten en behandelingspaden kan analyseren. Als je dit soort informatie kunt objectiveren met AI en vastlegt in patiëntprofielen, dan kunnen ook huisartsen veel eerder patronen herkennen, inspelen op problemen en zwaardere zorg voorkomen. Bijvoorbeeld omdat je betere en specifiekere voorlichting kunt geven. AI leidt niet direct tot een harde diagnose, maar wel tot goede profielen om voorspellingen mee te maken. En het leuke is; heel veel data leggen we al jaren vast in ons ECD.”
Hoe kwam je erop?
“Het begon eigenlijk jaren geleden al. Ik zit al 40 jaar in het vak en heb naast een achtergrond in de psychologie ook een achtergrond als hacker. Ik zag hoe weinig geld er is in de zorg en tegelijkertijd constateerde ik dat nog geen honderdste van bijvoorbeeld een pakket als MS Office werd gebruikt. Zonde! Zo hadden onze psychiaters geen idee hoe je verslagen die je insprak met een voice recorder via Windows 11 keurig kon omzetten in tekst en overzetten in een ECD. Of hoe je in je browser schermen naast elkaar kunt zetten. Er zijn zoveel mogelijkheden beschikbaar die het werk veel makkelijker kunnen maken, maar doorgaans bij het grote publiek niet bekend zijn. Van het een kwam het ander.”
Wat levert dit zorgprofessionals op?
“Dit maakt afwijkingen of veranderingen veel eerder zichtbaar, zodat we ook eerder en beter bij kunnen sturen. Je ziet bijvoorbeeld sneller dat de gokker die je behandelt, uit de bocht vliegt nadat hij zijn salaris heeft ontvangen. Dat soort inzichten helpen je om je werk beter te doen. Je ziet ook dat heel veel onderzoeken bij elkaar gebedeld moeten worden. Ik zou het bijvoorbeeld heel interessant vinden om te onderzoeken hoe het brein van een gokverslaafde werkt ten opzichte van het brein van een coke verslaafde. Dat soort informatie is voor de hele sector van belang.”
Ik geloof heel erg in de open-source gedachte. Veel mensen in het werkveld hebben een dure opleiding gedaan, dan kun je toch op zijn minst de kennis en ervaring die je hebt delen met anderen
Hoe reageren jouw collega’s hierop?
“Zeker de helft is positief. Jongere collega’s staan er misschien iets meer voor open, maar het is een gezonde mix. Ik maak heel veel filmpjes om collega’s erin mee te nemen. Als ze dan zien wat voor praktische en zorginhoudelijke voordelen het kan opleveren, waarom dan ook niet.”
Wat is jouw geheim om te verslimmen?
“Ik geloof heel erg in de open-source gedachte. Er zijn heel veel mensen in het werkveld die een dure opleiding hebben gedaan, dan kun je toch op zijn minst de kennis en ervaring die je hebt delen met anderen. De broer van mijn opa is de uitvinder van de Aspirine. Hij kreeg een miljoenen aanbod van Bayer Pharmaceuticals, maar sloeg dat af omdat hij vond dat zijn kennis en uitvinding beschikbaar moest zijn voor iedereen. Later werd wel het BCP Jansen Instituut naar hem vernoemd. Hij is mijn held en voorbeeld.”
Wat is jouw wens voor de zorg?
“Dat het solidariteitsbeginsel bindend blijft. Zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn. Er is een tweedeling in de samenleving door onder meer je netwerk, waardoor niet iedereen gelijke kansen en gelijke rechten lijkt te hebben. Hetzelfde zie je in het onderwijs. Er zijn heel veel mensen met potentie niet goed in beeld.”
Wie vind jij een zorgverslimmer?
Tim de Wit van Slimmer IT. Hij en zijn bedrijf zorgen voor goed werkende, snelle en veilige ICT oplossingen voor heel veel kleine tot middelgrote organisaties. Negen van de tien problemen kunnen ze direct oplossen.