Emma Remerie-Spek is co-founder bij Vindiqu.
genomineerd voor de zorgverslimmer award 2024
Emma Remerie-Spek
Digitale uitjes van VindiQu
Als mensen niet meer de wereld in kunnen, moet de wereld maar naar de mensen toekomen, vinden ze bij VindiQu. Via een live-verbinding vanuit een museum of stad, nemen Emma Spek en haar collega’s bewoners van verzorgingstehuizen mee op een interactief uitje.
Wat biedt VindiQu?
“Wij organiseren interactieve, digitale uitjes via livestream, voor mensen binnen verpleeg- en verzorgingstehuizen. Door beperkte beschikbaarheid van vrijwilligers en zorgmedewerkers die weinig tijd hebben, komen veel mensen in die tehuizen weinig buiten. De uitjes die wel georganiseerd worden, zijn meestal geschikt voor een select groepje. Voor de “betere bewoners”, zonder aardse problemen zoals incontinentie. Wat wij bieden is geen vervanging van een fysiek uitje, maar wel een mooi alternatief om mensen tóch mee te nemen.”
Waarom zijn jullie hiermee begonnen?
“Mijn compagnon Kevin Jacobs is hiermee begonnen, vanuit het idee mensen weer mee te nemen de wereld in, of juist de wereld naar hen toe te brengen. Ik heb zelf in een verpleeghuis gewerkt als fysiotherapeut. Elke avond reed ik naar huis, naar mijn gezin, en dacht dan: ik laat deze mensen hier achter, in het afgesloten zorgsysteem. Toen ik iets anders wilde gaan doen, zag ik mijn oud-studiegenoot Kevin op een foto op LinkedIn, met een camera op een kerstmarkt. Dat vond ik interessant. Hij bleek precies te doen wat ik ook wilde: mensen aanspreken op hun eigen herinneringen, iets persoonlijks bieden. Toen zijn we samen verdergegaan.”
Hoe werkt het precies?
“Een zorginstelling neemt bij ons uitjes af voor maximaal dertig mensen, die bij elkaar zitten en het uitje samen beleven. Zij bepalen waar we heen gaan: een museum bezoeken of een stadswandeling doen bijvoorbeeld. We stellen zo een jaarprogramma samen, met elke maand een uitje dat van tevoren bekend is. Op de afgesproken tijd loggen instellingen in via de liveverbinding. Daarbij verzorgen wij ook de technische ondersteuning. De mensen die meegaan op het uitje, zien mij of een andere rondleider van VindiQu, die ze welkom heet en meeneemt door het museum of de stad.”
Via een liveverbinding kunnen we mensen tóch mee uit nemen
En dan begint het?
“Ja. We brengen meteen interactie op gang door vragen te stellen, zodat mensen een beetje kunnen wennen aan het idee. Dan neemt een gids het over en krijgen mensen live een rondleiding van een uur. De groep kan meedoen, vragen stellen en mensen kunnen zelf ook iets vertellen. Dat maakt het bijzonder. Een livestream bekijken kun je overal, maar mensen zijn juist zo enthousiast omdat ze hun eigen ervaringen en verhalen kunnen delen. Zo levert een rondleiding door een stad met het stadsgilde altijd veel herkenning op. Mensen weten veel over de gewone geschiedenis en halen herinneringen op, zeggen tegen elkaar: daar zat de schoenmaker. Dat levert hele mooie, soms ontroerende momenten op en dat heeft veel invloed op het welzijn van de mensen.”
Wat brengt jullie innovatie de zorg?
“De bewoners zelf hebben een hele bijzondere beleving en dat vinden wij het belangrijkst. Laatst was ik met een groep in het Spoorwegmuseum en dan krijg ik zulke lieve reacties, applaus zelfs. Mensen zijn zo blij dat ik ze meeneem en vragen stel. Het idee dat we iets toevoegen aan hun dag is hartverwarmend. Die impact maken, dat is onze belangrijkste drijfveer. Daarnaast krijgen we ook veel reacties van zorgverleners die aangeven dat ze het zo waardevol vinden om deze activiteiten aan te bieden en dat het zo makkelijk is: er hoeft maar één zorgverlener bij te zijn, waar je normaal misschien wel acht of negen mensen nodig zou hebben voor zo’n uitje. Je logt in en je bent er. En mensen hebben een fantastische middag.”
Welke plannen hebben jullie voor de toekomst?
“We zijn nu ook net gestart met uitjes voor mensen in GGZ-organisaties en we willen graag onze doelgroepen uitbreiden, zodat we meer zorginstellingen mee kunnen nemen. Ook willen we de stap zetten naar het onderwijs, want ook van daaruit krijgen we veel vragen. Verder zijn we natuurlijk steeds aan het professionaliseren: we zien altijd mogelijkheid tot technische verbetering van de livestreams: nóg beter beeld of geluid. En uiteindelijk moet dat leiden naar een soort platform voor vraag en aanbod, wellicht ook voor mensen thuis, zoals mensen met een zorgbehoefte of mensen die minder makkelijk het huis uit kunnen. Daar zijn we nog een paar reuzestappen van verwijderd, maar dat zou heel mooi zijn. Zeker als je bedenkt dat mensen steeds langer thuis blijven wonen. Het zou mooi zijn als we veel mensen dan voor een relatief klein bedrag weer een hele mooie ervaring vanuit huis kunnen bieden.”