genomineerd voor de zorgverslimmer award 2024

Menno Gravemaker

Menno Gravemaker is CEO van Momo Medical.

Slimme BedSensor & App van Momo

Wie wordt er bijna wakker en heeft mijn hulp nodig? Met de Momo App van Momo Medical hebben zorgmedewerkers in verpleeghuizen dat snel in de gaten. De App werkt met een slimme sensor die onder matrassen ligt en zorgt voor tijdswinst, meer aandacht en minder valgevaar, vertelt CEO Menno Gravemaker.

Wat is de BedSense & Momo App?

“Momo helpt verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeghuizen bij hun werk. Daarom hebben we een sensor ontwikkeld die onder het matras ligt, de BedSense. Het is een dun plaatje. Mensen die erop slapen merken er niks van, maar het kan veel meten, waaronder beweging en zelfs hele kleine trillingen die te maken hebben met ademhaling en hartslag. Dat biedt inzicht: verzorgenden zien wie er in bed ligt, wie er in rust is, en de sensor voorspelt ook wie er bijna uit bed komt: meer dan een minuut van tevoren kunnen we al een melding sturen. Dat scheelt een hoop rondrennen over de gangen.”

Waar komt het idee voor deze technologie vandaan?

“Toen mijn oma in een verpleeghuis ging wonen, zag ik dat de zorg met dect-telefoons werkte, een soort Nokia’s 3310. Ik heb elektrotechniek gestudeerd en dacht: dat kan vast anders en beter. Daaruit is de BedSense geboren.”

Wat levert het gebruik van de Momo App de zorg op?

“De Momo App geeft antwoord op de vraag: wie heeft nu mijn hulp nodig? En daardoor natuurlijk ook op de vraag: wie heeft mij nog niet nodig? Bewoners die nog niet wakker worden, kunnen daardoor rustig doorslapen. Dat levert dubbele winst op: mensen zijn overdag minder kribbig én minder valgevaarlijk en tegelijk scheelt het een hoop tijd voor het personeel. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van de App zo’n vijf minuten tijdswinst per bewoner, per dag, oplevert. Tijdens een nachtdienst hebben verzorgenden vaak zo’n dertig tot vijftig bewoners onder hun hoede, dus daarmee win je zo een paar uur per dag. Met de hoge werkdruk in de zorg is dat ontzettend welkom.”

Wie maken er al gebruik van de BedSense?

“We zijn in 2020 begonnen met honderd BedSenses, maar inmiddels worden er ruim 8,5 duizend gebruikt, in meer dan 200 verpleeghuizen. Ook in het buitenland: in Duitsland, België, Amerika en Canada. Daar bestond zoiets ook nog niet.”

Hoe reageren gebruikers erop?

“De zorg is er blij mee. Veel verzorgenden zien de Momo App echt als een hulpmiddel en niet als technologie. Dat vind ik een compliment. En ik ben er ook trots op dat we steeds vaker van zorgorganisaties horen dat zij in sollicitatiegesprekken met verzorgenden de vraag hebben gekregen of ze al met de Momo App werken. Die willen geen nieuwe medewerkers mislopen en gaan daarom ook graag met ons de samenwerking aan.”

Dit scheelt verpleegkundigen een hoop rondrennen over de gangen

Wat hoop je in de toekomst nog meer te betekenen voor de zorg?

“Wij doen alles voor het verhogen van werkplezier en het verlagen van de werkdruk van verpleegkundigen en verzorgenden. Iedereen bij Momo loopt dan ook regelmatig mee met diensten in het verpleeghuis. Zo bouw je sneller iets van waarde dan wanneer je vanachter je bureau dingen bedenkt. We zijn nooit klaar met ontwikkelen. We zien in de toekomst veel mogelijkheden voor andere toepassingen van de BedSense. Denk maar aan apneudetectie of het waarschuwen voor epileptische aanvallen, dat soort zaken. Ook kunnen we in het netwerk dat we gebruiken andere dingen koppelen, zoals polshalszenders en deursensoren, en we kunnen locaties bepalen. Zo kun je mensen, maar ook de dichtstbijzijnde tillift, snel terugvinden, zonder dat je dure infrastructuur hoeft te implementeren.”

Wat is jouw wens voor de zorg?

“Ik hoop dat verpleegkundigen en verzorgenden met nog meer plezier naar hun werk gaan. We moeten het uiteindelijk met hetzelfde aantal mensen voor veel meer ouderen gaan zorgen en dus is het belangrijk om de werkdruk naar beneden te brengen. Er wordt nog veel in hokjes gedacht als het gaat om het verbeteren van de zorg en soms krijg je het gevoel dat het allemaal erg traag gaat in die sector. Maar wij hebben een succesvolle zorginnovatie gelanceerd en zijn sindsdien elk jaar met 250 procent gegroeid. Het gaat ongelofelijk hard.”

En dat wil jij laten zien aan andere bedrijven en organisaties?

“Ja! Ik wil duidelijk maken: het kan wél, we moeten het gewoon doen. Minder praten, meer bouwen.”