genomineerd voor de zorgverslimmer award 2024

Petra van Dijk

Petra van Dijk is directeur bij MindLabs in Tilburg.

‘Smart Health’ bij MindLabs

Bij MindLabs kunnen zorgverslimmers samen werken aan nóg slimmere zorg. In dit bijzondere ecosysteem zorgen studenten, onderzoekers en bedrijven voor een kruisbestuiving van technologie kennis, vertelt directeur Petra van Dijk.

Wat is Mindlabs en voor wie is het bedoeld?

“Mindlabs is een innovatienetwerk, formeel een vereniging, waarbij het draait om samenwerken aan technologische innovatie, gericht op maatschappelijke vraagstukken. De vereniging is opgericht door ROC Tilburg, Fontys Hogeschool en Tilburg University, maar ook de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant zijn initiatiefnemers. Mindlabs heeft inmiddels zo’n veertig leden. Dat zijn overheden, bedrijven, zorginstellingen en startups. Wij hebben als doel om mensen bij elkaar te brengen die samen willen innoveren, verbeteringen willen realiseren binnen hun sector met technologie, en de urgentie daarvan inzien. We hebben consortia van leden, op het gebied van media, zorg en onderwijs.”

‘Smart health’ is een van jullie consortia. Waar werken jullie aan binnen dat thema?

“De urgentie in de zorg is groot. Personeelskrapte is een groot knelpunt. Wij kijken wat er met technologie op te vangen valt en ontwikkelen bijvoorbeeld avatars, maar we onderzoeken ook andere dingen, zoals: hoe kun je een gezondere leefstijl stimuleren? De vragen komen vanuit de zorg. Ook met het Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg zijn we een verkenning aan het doen. Vanuit de provincie hebben we subsidie gekregen om te zorgen dat problemen en oplossingen Brabant-breed worden besproken. Zo hebben we een connectie gemaakt met twee andere netwerken in de zorg, Care Innovation Center in Roosendaal en de Cooperatie Slimmer Leven in Eindhoven. Daar betrekken we dan ook weer de partijen bij die in ons consortium Smart Health zitten, zoals VVT-partners, maar ook partners die al technologie leveren aan de zorg, zoals Momo Medical en Sara Robotics. Op die manier werken we niet langs elkaar heen, maar kijken we juist waar al die innovaties overlappen.”

Wat betekent dat voor de zorg?

“Wij brengen partijen bij elkaar en bieden zo een ecosysteem met kennis, een plek om samen te werken, een lab om dingen te testen. We zijn een plek waar je kunt pionieren, dingen kunt uitproberen. Samen. En als het niet helemaal werkt, mag je weer terug naar de tekentafel. Het fijne is dat er een gezamenlijke innovatiehub van drie zorginstellingen bij ons in het gebouw zit. Zij hebben een ruimte ingericht waar zorgmedewerkers met technologie kennis kunnen maken en discussies voeren. Ook zijn er collegezalen van de universiteit en het hbo en heeft ROC Tilburg er experimenteerlab voor technologie in de zorg.”

Een onmisbare schakel om dingen te onderzoeken en naar een hoger plan te tillen, eigenlijk.

“Precies. En dat hogere plan zit in de pijplijn. Wij kijken nu bijvoorbeeld hoe we de zorg nog slimmer kunnen maken door meer data en instrumenten aan elkaar te koppelen. Zorginstelling Stichting Groenhuizen kwam bijvoorbeeld met de vraag: wat zou technologie kunnen doen om het aantal heupfracturen te voorkomen? Zij maken gebruiken van verschillende instrumenten en heupmiddelen, zoals Wolk, die allemaal losse data verzamelen. Maar al die data kunnen we nog niet aan elkaar koppelen, terwijl dat wel meer informatie zou geven over het valrisico van patiënten. We staan met de VVT-sector aan het begin van deze ontwikkeling en ik merk nog veel schroom en onzekerheid om data te delen. Maar we bieden een jurist die weet hoe dat wel kan en die overeenkomsten kan opstellen, zodat de data veilig gedeeld kunnen worden en we meer onderzoek kunnen doen. Het grootste project dat nu loopt is het analyseren van data uit de VVT-sector, binnen passende thema’s, zoals valpreventie. Dat doen we samen met de universiteit en hogeschool. En samen kijken we hoe we die verschillende data kunnen koppelen, waardoor je bijvoorbeeld inderdaad valrisico’s kunt verkleinen of nachtrust van mensen kunt verbeteren. En of je dus uiteindelijk de druk op de zorg kunt verminderen.”

Wat zou je willen dat Mindlab voor de zorg gaat betekenen in de toekomst?

“Het zou mooi zijn als het ziekenhuis mee gaat doen. Zij zoeken namelijk ook naar oplossingen in hoe je transmuraal beter kunt afstemmen en samenwerken. Wij hopen dat onderzoekers en partners uit ons netwerk concrete oplossingen voor de zorg kunnen ontwikkelen. Maar ook dat we dingen beter aan elkaar gaan verknopen, waardoor het gebruik van technologie, al die apps, veel makkelijker wordt voor medewerkers in de zorg. Gebruiksvriendelijkheid van technologie in de zorg kan ook beter. Ik hoop dat we nog meer onderzoek en ontwikkeling kunnen opzetten om dat beter samen te brengen.”