genomineerd voor de zorgverslimmer award 2024

Riny Camp

Riny Camp is eigenaar en textielontwerper bij Saa Bluu.

Unieke kledingbeschermers van Saa Bluu

Textielontwerper Riny Camp was verbaasd over de slechte textielkwaliteit in het verzorgingshuis van haar moeder en had moeite met de witte slabbers die bewoners droegen. Daarom besloot ze zelf mooie, hoogwaardige én duurzame kledingbeschermers te ontwikkelen.

Wat biedt Saa Bluu?

“Saa Bluu levert menswaardige kledingbeschermers – een mooier woord voor slab, servet of schort – aan zorginstellingen en particulieren. We focussen op high performance textiel met een uniek ontwerp. Ik maak alle designs zelf: ik teken elk pareltje, bloemetje, vogeltje en elk stofje. De prints zijn beschermd met auteursrecht en ik heb technisch patent op de unieke samenstelling van functionaliteiten van de stof zelf. De kledingbeschermers zijn honderd procent waterdicht, maar kunnen toch iets van vocht opnemen. Daardoor wordt een lepel soep wel geabsorbeerd als iemand knoeit, maar is het altijd schoon te wrijven met een doekje, zodat de beschermers niet na elke maaltijd in de was hoeven.”

Voor wie zijn ze bedoeld?

“We richten ons met name op ouderen en hulpbehoevende mensen, zoals mensen met dementie, maar ook op mensen met spierziektes en hersenaandoeningen. Voor die mensen is zo’n beschermer een dagelijks gebruiksproduct, dat veel invloed heeft op hun welbevinden én het welbevinden van de mensen om hen heen.”

Hoe kwam je op het idee?

“Het begon toen mijn moeder dementie kreeg en in een verzorgingshuis terecht kwam. Ik was erg verbaasd over de slechte kwaliteit textiel die daar gebruikt werd. Er is een enorme vooruitgang geweest in technologie op het gebied van textiel, vooral vanuit de sportwereld, maar die leek aan zorg voorbij te zijn gegaan. Ik vroeg me af hoe dat kon en ontdekte dat het ontwerp niet ontstaat vanuit de behoefte van de bewoner, maar vanuit andere behoeften: zo moet textiel in de zorg makkelijk te wassen zijn op negentig graden. Maar dan krijg je een ander ontwerpproces dan wanneer je uitgaat van wat de bewoners, familie en verzorgers willen. Ik heb geleerd breder te kijken om een beter product te ontwikkelen. Ik zag meteen: het textiel in de zorg mag écht naar een hoger niveau.”

Waarom vond je dat zo belangrijk?

“Een belangrijke eigenschap van textiel is dat het je identiteit, je persoonlijkheid, onderstreept. Met je kleding of de inrichting van je huis laat je zien: dit ben ik. Bewust of onbewust. Zodra je in een verpleeghuis komt, zoals mijn moeder destijds, verandert dat. Mensen zitten allemaal met diezelfde witte slab om, hebben allemaal dezelfde kamer met dezelfde bedbekleding. Ik had er al moeite mee dat mijn moeder veel persoonlijke spullen niet mee kon nemen en ik vond het zó pijnlijk om te zien dat haar identiteit voor een groot gedeelte verdween. Dat wilde ik met mijn producten veranderen.”

Hoe doe je dat?

“Met deze kledingbeschermers hebben mensen keuze uit verschillende designs. Je kunt een kledingbeschermer dragen die wat formeler is, of juist wat meer casual. Je ziet die verschillen weer. Als je aan de zorg levert, moet je een hoge, standaard kwaliteit leveren en dat kan alleen als je het en masse produceert en als het industrieel vervaardigd wordt, waardoor ik het niet helemaal persoonlijk kan maken. Maar ze hebben een keuze. Een verpleeghuis is niet gebaat bij alleen maar wit katoen dat makkelijk op negentig graden te wassen is. Die normalisering van de omgeving, niet alleen dat klinische effen, maakt een groot verschil tussen ziekenhuisgevoel en huiskamergevoel.”

Hoe ben je te werk gegaan?

“Ik ben in 2015 begonnen met ontwerpen en in 2017 heb ik Saa Bluu opgericht. Ik heb lang gezocht naar de juiste productiepartij en we hebben ook een pilot kunnen doen, met dank aan de Rijksoverheid.”

Wat hield die pilot in?

“We hebben onderzocht wat bewoners van verzorgingshuizen zelf belangrijk vinden. Wat voor printje willen ze op hun kledingbeschermers? Ik ontdekte ook dat mensen een gevoel van schaamte hadden bij het dragen van een slab. Blijkbaar was er veel pestgedrag aan tafel, waardoor mensen die een slab moesten dragen ervoor kozen om alleen op hun kamer te eten. Je zou kunnen zeggen: mensen die dement zijn hebben niet in de gaten dat ze een slabber dragen. Maar hun omgeving wel. Een baby heeft ook niet in de gaten of hij in een mooie wieg ligt, maar je zegt daarmee: jij doet ertoe, je bent belangrijk voor me en daarom geef ik je het beste. Bovendien is het besef dat ze een slab dragen er vaak wel. Zeker bij papieren slabbers zie je mensen veel trekken en plukken, omdat papier lichaamsvreemd is of omdat ze voelen dat ze een slab om hebben. Met mijn producten gebeurt dat niet. Verzorgers vermoeden dat het komt doordat het product soepel en licht aanvoelt, als eigen kleding.”

Wat biedt Saa Bluu de zorg verder?

“De instellingen die mijn producten gebruiken, zijn overtuigd van de duurzaamheid en de kostenefficiëntie. Hele grote instellingen hebben vaak een innovatieteam dat het product onderzoekt. Ik heb nagevraagd hoe dat eruitziet. Ze toetsen op verschillende criteria en Saa Bluu scoort goed op punten als efficiënter en goedkoper werken en het zorgt ook duidelijk voor betere kwaliteit van leven. Het draagt bij aan positieve gezondheid en vitaliteit. Dat vind ik het belangrijkst: de visie van Machteld Hubert over positieve gezondheid, die deel ik. Ik weet nog dat ik bij mijn moeder binnenkwam en acht mensen zag zitten met dat witte ding voor: dat was best een triest gezicht. Zo’n effen slab communiceert ook meteen het gebrek als je knoeit, elke vlek is immers heel erg zichtbaar. Eigenlijk zeg je met zo’n product alleen maar: kijk, ik knoei. Met Saa Bluu wil ik bijdragen aan eigenwaarde en het sociale welbevinden van mensen.”

Wat maakt Saa Bluu zo duurzaam?

“Een instelling die vierhonderd kledingbeschermers bestelde, liet weten jaarlijks tien kilo wegwerpproducten per persoon te besparen door Saa Bluu. Dat is voor vierhonderd bewoners dus vierduizend kilo: het gewicht van een olifant. Zorgorganisaties moeten in de toekomst met de green deal aan de gang. Wegwerpproducten moeten voor minimaal 25 procent worden vervangen door herbruikbare producten. Dat is lastig voor de zorg, maar met mijn product kun je het al best in gang zetten. Het bevordert circulair werken: én het bestaat uit één grondstof, dus het kan uiteindelijk bij gesorteerd afval.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik ben een ontwerper in hart en nieren dus het liefst zou ik ook andere producten ontwerpen. Maar de marketing en verkoop van deze kledingbeschermers is ook een hele klus en dat heeft nu mijn focus. Nieuwe producten, dat gaat er voorlopig niet van komen, ik zie veel meer in de uitbreiding van het verkoopgebied van dit product. Natuurlijk komen er wel altijd weer nieuwe prints. Ik merk veel enthousiasme en hoor ook dat zorginstellingen dankzij mijn kledingbeschermers positiever beoordeeld worden door de kwaliteitscommissie, omdat mensen niet meer in een slab zitten. Dat vind ik heel mooi.”