Willem Mulder is Senior BI-consultant bij 6Gorilla’s.
genomineerd voor de zorgverslimmer award 2024
Willem Mulder
Data blueprint maakt datavisualisatie voor iedereen beschikbaar
Met twaalf jaar ervaring in Business Intelligence (BI) in de langdurige zorg, weet Willem Mulder als geen ander hoe je zinvolle inzichten uit je data kunt halen. Met de data blueprint worden deze inzichten ook makkelijker beschikbaar voor zorgorganisaties die zelf minder BI kennis in huis hebben.
Het doel is om teams inzicht te geven in waar ze slimmer kunnen werken of hun tijd effectiever in kunnen zetten.
Wat is de data blueprint?
“Een blueprint is een soort architectuurplaat. We hebben een generiek format gemaakt voor datasets en visualisatiesets waarmee heel veel zorginstellingen goed uit de voeten kunnen. Tussen de data en de visualisatie daarvan zitten heel veel bewerkingen die ervoor zorgen dat je meerdere databronnen kunt samenvoegen tot bijvoorbeeld productiecijfers die je kunt koppelen aan andere data zoals locaties, inzet van medewerkers of financiële cijfers. Het voordeel hiervan is dat we op basis van de kennis en ervaring die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd een product hebben gemaakt dat voor een hele grote groep zorgorganisaties die zelf geen Business Intelligence afdeling hebben, goede – en instellingsspecifieke – visualisaties maakt die werkbaar zijn.”
Wat merken zorgprofessionals hiervan?
“Onze dashboards geven vooral heel veel inzicht op teamniveau, bijvoorbeeld in productiviteit. Teammanagers kunnen daardoor beter sturen. Het doel is om teams inzicht te geven in waar ze slimmer kunnen werken of hun tijd effectiever in kunnen zetten. Het voordeel van de data blueprint is dat we data eenvoudiger kunnen visualiseren voor zorgorganisaties die daarover zelf minder kennis in huis hebben. Goede inzichten worden zo beschikbaar voor iedereen.”
Wat is jouw wens voor de zorg?
“Dat de zorg beschikbaar blijft voor iedereen die het nodig heeft. We zien bijvoorbeeld al jaren dat in de GGZ en jeugdzorg noodzakelijke en passende zorg niet altijd meteen beschikbaar is. Dat gaat ook gebeuren in de langdurige zorg. We moeten voorkomen dat nog meer zorgprofessionals de zorg verlaten en tegelijkertijd moet natuurlijk ook de instroom van nieuwe medewerkers omhoog. Werken in de zorg, en het wat kunnen betekenen voor een ander, moet weer aantrekkelijker worden.”
Wat kan data de toekomst van de zorg nog meer brengen?
“Ik denk dat we de voordelen van data, nog dichter naar de zorgprofessional toe moeten brengen. Bijvoorbeeld met geïntegreerde Insights in het ECD, die direct op de data meer contextgevoelige rapporten kunnen teruggeven, zoals een totaaloverzicht van alle cliënten die onder behandeling zijn bij een bepaalde behandelaar. Data moet niet alleen ingezet worden voor analyse, maar juist ook ter ondersteuning van zorgprofessionals en het liefst nú en niet over tien minuten. Dat geldt ook bijvoorbeeld bij de analyse van zorgdomotica. Dat kan zorgmedewerkers helpen om sneller bij te sturen, maar andersom kan het juist ook helpen om een oudere meer bewegingsruimte te geven. Gebaseerd op feiten kun je meer tijd terug geven aan de zorg. Twintig jaar geleden zag ik in Japan al een zeehond-robot waarmee ouderen konden knuffelen en daar reageerden mensen heel goed op. In Nederland zie je dat – ook twintig jaar later – nog nauwelijks. Je ziet al wel veel robots die praktische taken uit kunnen voeren, zoals strijken, maar we gebruiken nog nauwelijks robots voor interactie.”