Youri Broekhuizen is Product owner API-platform bij Medicore.
genomineerd voor de zorgverslimmer award 2024
Youri Broekhuizen
Slimme koppelingen verhogen efficiency en innovatiekracht
Zorgprofessionals hebben soms meerdere apps en systemen per dag nodig om hun werk goed te kunnen doen. Ze wisselen steeds van scherm en moeten informatie overtypen of kopiëren. Stel dat er een platform zou zijn dat via internationale standaarden informatie uit kan wisselen tussen al deze systemen, zodat de zorgprofessional het aantal systemen kan beperken en meer tijd aan de cliënt kan besteden? Youri Broekhuizen is ervan overtuigd dat het API-platform hier flink aan bijdraagt en vertelt waarom.
Wat is het API-platform?
“Met het API-platform maken we het mogelijk voor allerlei innovatieve applicaties van onze opdrachtgevers of van anderen, om op een veilige en efficiënte manier gegevens uit te wisselen met het Medicore ECD. Dat doen we met behulp van API’s (Application Programming Interface). Dat is technologie die de basis is voor het volgens allerlei standaarden – zoals Medmij-standaarden, maar ook onze eigen specifieke formats – heen en weer sturen van informatie. Er zijn heel veel mensen die innovatieve applicaties ontwikkelen die voorheen als een soort silo naast Medicore stonden waardoor er allerlei omwegen nodig waren om de informatie uit de ene applicatie op dezelfde manier in de andere te krijgen. Dat maakt het voor zorgprofessionals lastiger en tijdrovend om ermee te werken. Met het API-platform zorgen we ervoor dat we dit allemaal kunnen integreren, zodat alle informatie uit verschillende applicaties in Medicore terechtkomt of dat er juist informatie vanuit Medicore wordt opgehaald. Eigenlijk wordt Medicore daardoor een open systeem, waarop mensen hun eigen applicaties en slimmigheden aan kunnen sluiten. Een voorbeeld hiervan is Roosterplatform. Veel van onze opdrachtgevers gebruiken dit systeem graag en via het API-platform kan het naadloos ontsloten worden met Medicore.”
Waarom een API-platform?
“Wij bouwden heel veel koppelingen waarvan sommige maatwerk zijn voor maar één of een kleine groep opdrachtgevers. Dat kost veel geld en veel tijd, dus de wens ontstond om dit slimmer te gaan doen. En op een ‘open’ manier, zodat niet alleen wijzelf, maar grotere groepen organisaties er gebruik van kunnen maken. We stellen het API-platform open voor de buitenwereld en zeggen tegen die buitenwereld: als jullie aan bepaalde eisen voldoen, dan mogen jullie gegevens met ons gaan uitwisselen. Dit maakt het voor zorgorganisaties makkelijker om specifieke systemen of applicaties te ontsluiten. En als je eenmaal een paar aansluitingen hebt, wordt het steeds makkelijker om nieuwe applicaties te ontsluiten. Want met maar weinig aanpassingen kan het door andere applicaties gebruikt worden die ook informatie nodig hebben over bijvoorbeeld de agenda en afspraken. Dat scheelt heel veel complexiteit en onnodige kosten.”
Hoe werkt het?
“Het API-platform maakt gebruik van Application Programming Interfaces (API’s), die fungeren als de bouwstenen voor gegevensuitwisseling. Door een standaardinterface te bieden, elimineert het platform de noodzaak van op maat gemaakte koppelingen en vereenvoudigt het proces van het integreren van externe applicaties. Het zorgt ervoor dat gegevens naadloos kunnen worden overgedragen tussen verschillende systemen, waardoor het veel slimmer en efficiënter werkt.”
Wat betekent dit voor zorgverleners?
“Waar zorgverleners eerst met verschillende applicaties en systemen hun werk moesten doen – soms zelfs dubbel werk – kan dat nu veel eenvoudiger vanuit één geïntegreerde omgeving. Van alle koppelingen die er aan de achterkant nodig zijn om dit goed te laten werken, merkt of ziet een zorgverlener niets. Hierdoor daalt de administratieve last en stijgt het gebruikersgemak voor zorgprofessionals.”
Wat is jouw wens voor de zorg?
“Ik hoop dat de werkdruk voor zorgverleners vermindert waardoor hun werkplezier weer toeneemt. En als we willen dat de kwaliteit van onze zorg op hetzelfde niveau blijft, dan moeten we de innovatie in de zorg echt versnellen.”
Wie vind jij een zorgverslimmer?
“Er komen steeds meer innovatieve ideëen en oplossingen vanuit zorgverleners zelf. Dat zijn volgens mij de échte zorgverslimmers. Deze zorgprofessionals kijken hoe ze hun eigen processen beter kunnen ondersteunen met technologie. Hawking Healthcare Technology en Roosterplatform zijn bijvoorbeeld op die manier ontstaan. En ik vind de mensen uit mijn team – team Link (snap je ‘m?) ook echte zorgverslimmers. Zij bedenken én bouwen de slimste software om al die apps met elkaar te kunnen laten praten.”