Persoonsgerichte zorg
op basis van data

Susanne Baars

Oprichtster Social Genomics MOONSHOT

 

 

 

Persoonsgerichte zorg op basis van data

Susanne Baars heeft een missie: levens redden door via het delen van kennis en informatie de zorg beter toegankelijk en betaalbaar te maken. En ze heeft een cv dat glashelder laat zien dat zij de juiste persoon is voor het realiseren van die missie. Ze is opgeleid als biomedisch wetenschapper, is ook filosoof en verdiepte zich vervolgens in genomics. Ze deed ervaring op bij WHO Global Health & Ethics en studeerde stamceltechnologie aan het Hubrecht Instituut en het Harvard Stem Cell Institute.

Susanne: “In alle landen waar ik ben geweest of over heb gelezen zag ik dat de zorg niet toegankelijk, betaalbaar en gepersonaliseerd is. Mensen overlijden door gebrek aan expertise of toegang tot de voor hen juiste zorg, hoorde ik mijn vader – ik was kind in een medisch gezin – al zeggen. Ieder land heeft zijn eigen systeem voor de zorg, maar heeft overeenkomstige problemen. Met technologie kunnen we die verschillende werelden met elkaar verbinden: door data beschikbaar te stellen en te delen.”

Niet de systemen maar de patiënt

Susanne merkte al snel dat ze als onderzoeker niet de verandering kon bewerkstelligen die haar voor ogen stond. Bij haar terugkomst in Nederland in 2016 ging ze met stakeholders in de zorg aan tafel om in beeld te krijgen: waar staan we nu met de zorg en wat zijn de barrières om de al beschikbare data te gaan gebruiken en delen?

“Ik zag een heel complex systeem dat was ingedeeld op basis van de bestaande instituten”, vertelt ze. “Dat leerde mij dat we het anders moesten gaan doen: uitgaan van de patiënt. En die patiënt toegang geven tot zijn eigen data en toestemming laten geven om die geanonimiseerd te matchen met data van andere patiënten, om zo voor iedereen tot de juiste zorg te komen en ook meteen de zorg als geheel te verbeteren. Om dit doel te bereiken, is het essentieel dat we optimaal gebruik gaan maken van Artificial Intelligence en Machine Learning, om met alle data points de data, mensen en kennis bij elkaar te brengen.”

Wil je het hele interview lezen? Vraag dan kosteloos IMPACT magazine aan.

Vraag hier het magazine aan

Wil je het hele artikel lezen? Vraag dan IMPACT magazine aan, met daarin o.a. een interview met Joran Lokkerbol (Trimbos-Instituut) over de praktische toepassing van Data Science voor zorgorganisaties en Jeroen Sen (Directeur 6Gorilla’s) over de voorspellende rol van Healthcare Intelligence.

Over Susanne

Susanne Baars is gedreven om via Artificial Intelligence en Data Science patiënten wereldwijd toegang te bieden tot de data die zij nodig hebben voor een optimale behandeling. Ze richtte in 2018 Social Genomics MOONSHOT op om haar ambitie te kunnen realiseren: data gebruiken om tot gepersonaliseerde zorg te komen. Deze toonaangevende startup werkt aan het leiden van fundamentele verandering in de toegang tot levensreddende informatie voor iedereen. Het netwerk van het bedrijf groeit continu met toegewijde patiënten, doktoren en wetenschappers en hun wereldwijde bereik is volop in ontwikkeling. SocialGenomics MOONSHOT wil een leidende rol gaan innemen in de transformatie van gelokaliseerde zorgsystemen naar ‘one global hyper connected world.