Persoonsgerichte zorg op basis van data
Susanne Baars heeft een missie: levens redden door via het delen van kennis en informatie de zorg beter toegankelijk en betaalbaar te maken. En ze heeft een cv dat glashelder laat zien dat zij de juiste persoon is voor het realiseren van die missie. Ze is opgeleid als biomedisch wetenschapper, is ook filosoof en verdiepte zich vervolgens in genomics. Ze deed ervaring op bij WHO Global Health & Ethics en studeerde stamceltechnologie aan het Hubrecht Instituut en het Harvard Stem Cell Institute.
Susanne: “In alle landen waar ik ben geweest of over heb gelezen zag ik dat de zorg niet toegankelijk, betaalbaar en gepersonaliseerd is. Mensen overlijden door gebrek aan expertise of toegang tot de voor hen juiste zorg, hoorde ik mijn vader – ik was kind in een medisch gezin – al zeggen. Ieder land heeft zijn eigen systeem voor de zorg, maar heeft overeenkomstige problemen. Met technologie kunnen we die verschillende werelden met elkaar verbinden: door data beschikbaar te stellen en te delen.”
Niet de systemen maar de patiënt
Susanne merkte al snel dat ze als onderzoeker niet de verandering kon bewerkstelligen die haar voor ogen stond. Bij haar terugkomst in Nederland in 2016 ging ze met stakeholders in de zorg aan tafel om in beeld te krijgen: waar staan we nu met de zorg en wat zijn de barrières om de al beschikbare data te gaan gebruiken en delen?
“Ik zag een heel complex systeem dat was ingedeeld op basis van de bestaande instituten”, vertelt ze. “Dat leerde mij dat we het anders moesten gaan doen: uitgaan van de patiënt. En die patiënt toegang geven tot zijn eigen data en toestemming laten geven om die geanonimiseerd te matchen met data van andere patiënten, om zo voor iedereen tot de juiste zorg te komen en ook meteen de zorg als geheel te verbeteren. Om dit doel te bereiken, is het essentieel dat we optimaal gebruik gaan maken van Artificial Intelligence en Machine Learning, om met alle data points de data, mensen en kennis bij elkaar te brengen.”
Wil je het hele interview lezen? Vraag dan kosteloos IMPACT magazine aan.