Opname23 sep 2022

Datagedreven zorg

Zorginhoudelijke ondersteuning door data science

Dagelijks wordt het elektronisch cliëntendossier (ECD) verrijkt met informatie over cliënten, behandelingen en afspraken. Zorgaanbieders zetten deze data op dit moment voornamelijk in voor behandelregistratie, als informatievoorziening naar cliënten en collega’s en de uiteindelijke facturatie. Zonde! Want deze data kunnen we op nog veel meer manieren inzetten ten goede van de zorg.

Dit is de opname van het webinar dat werd gegeven op 20 september.

Maar waar begin je met? Dit is de vraag die bij veel zorgaanbieders speelt. In deze opname nemen data scientist bij 6Gorilla’s Wessel Sandtke en business developer Joep van Gorp je mee in de mogelijkheden van data science. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden laten we zien wat zorgaanbieders met de verborgen schat aan data uit het ECD kunnen doen en wat daarvoor nodig is. Ontdek waar je morgen al mee aan de slag kunt.

Stuur mij de opname

Vul onderstaand formulier in en ontvang de opname in je mailbox.

Ook interessant

Whitepaper04 nov 2020

De Ideale Zorgorganisatie: van meten naar beter

Lees meer +
Brochure30 jul 2021

Brochure De Ideale Zorgorganisatie

Onze visie op de Ideale Zorgorganisatie gaat ervan uit dat de belangrijke pijlers binnen een zorgorganisatie in balans zijn.
Lees meer +
Opname07 okt 2021

Met een gezonde cultuur op weg naar de ideale zorgorganisatie

Waarom is cultuur zo belangrijk in je zorgorganisatie? Is er binnen jullie organisatie sprake van een controle- of van een commitmentcultuur?
Lees meer +
Terug naar alle eventsWebinar20 Sep10:00

Datagedreven zorg

Zorginhoudelijke ondersteuning door data science

Dit webinar heeft plaatsgevonden op 20 september 2022, via het formulier hiernaast kun je de opname downloaden.

Dagelijks wordt het elektronisch cliëntendossier (ECD) verrijkt met informatie over cliënten, behandelingen en afspraken. Zorgaanbieders zetten deze data op dit moment voornamelijk in voor behandelregistratie, als informatievoorziening naar cliënten en collega’s en de uiteindelijke facturatie. Zonde! Want deze data kunnen we op nog veel meer manieren inzetten ten goede van de zorg.

Maar waar begin je? Dit is de vraag die bij veel zorgaanbieders speelt. In dit webinar nemen data scientist Wessel Sandtke en business developer Joep van Gorp je mee in de mogelijkheden van data science. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden laten we zien wat zorgaanbieders met de verborgen schat aan data uit het ECD kunnen doen en wat daarvoor nodig is. Ontdek waar je morgen al mee aan de slag kunt.

 

 

Bekijk de opname

Klantverhaal12 jul 2022

Klantcase

Forta maakt zorg efficiënt en voorspelbaar met data

Zou het niet mooi zijn als je al heel vroegtijdig kunt voorspellen in welk zorgtraject een cliënt terecht komt en hoelang de behandeling gaat duren? Dit is een van de stippen op de horizon waar het FortaNetwerk met hulp van 6Gorilla’s naar toe werkt. Hoe verloopt dat traject en waar staat Forta nu?

FortaNetwerk is een groep zorgorganisaties in de basis- en specialistische GGZ. Met hulp van 6Gorilla’s heeft de organisatie vanuit het dataplatform een datalake neergezet dat data uit onderliggende applicaties ontsluit op een manier dat medewerkers er wat mee kunnen.

Tijdens Zorg&ICT 2022 deelde Naud Wirtz, directeur van FortaServices (de serviceorganisatie van Forta die de kar op dit gebied trekt) hoe zijn team van zorgdata naar inzicht en actie ging. In dit klantverhaal vertelt hij meer over de samenwerking met 6Gorilla’s, zijn missie om data ‘actionable’ te maken en roept hij collega instellingen op om ook hiermee aan de slag te gaan. “Wij moeten nu steeds zelf het wiel uitvinden, maar we willen die wielen dolgraag met anderen delen. Op onze beurt kunnen we dan ook profiteren als een ander iets ontwikkelt dat wij kunnen gebruiken. Laten we als sector samen deze verantwoordelijkheid nemen en samen optrekken.”

Je leest het hele klantverhaal hier op de website van 6Gorilla’s.

“Forta is een goed voorbeeld van een toekomstgerichte zorginstelling die data omarmt. Ik ben onder de indruk van de ambities van Naud Wirtz en zijn collega’s en als je kijkt wat ze tot nu toe al bereikt hebben, kan ik mij alleen maar verheugen op wat ze, in samenwerking met de community van 6Gorilla’s gaan betekenen voor de zorg in Nederland.” – Maja Vasic, Business Developer bij 6Gorilla’s

Over FortaNetwerk

FortaNetwerk is een groep zorgorganisaties in de basis- en specialistische GGZ.

Wij zijn Tenzinger

Wij verslimmen de zorg met datagedreven oplossingen voor menselijke zorg.

 • Dé zorgverslimmers

  300+ experts in ict, data, zorg, consultancy en projectmanagement

 • 15+ jaar ervaring in digitalisering

  In jeugd- en pleegzorg, ggz, ouderenzorg en gehandicaptenzorg

 • 170.000 zorgverleners

  Maken gebruik van onze oplossingen

Heb je vragen hierover?

Neem contact met op ons:

Interessante artikelen

Klantverhaal01 nov 2021

Cicero Zorggroep maakt overstap naar de cloud

Lees meer +
Klantverhaal09 aug 2021

Het kinderdagcentrum van De Trans gaat live met Fierit

Lees meer +
Klantverhaal06 mei 2021

De Waerden kiest voor het ECD Fierit

Lees meer +
Opname17 feb 2022

Uitzending Tenzinger Zorgverslimmers Show

Data: Voorspellen is beter dan genezen

Donderdag 10 februari vond de eerste live uitzending van de Tenzinger Zorgverslimmer Show plaats. Tijdens deze talkshow ging presentatrice Nicole Terborg in gesprek met inspirerende en spraakmakende Zorgverslimmers. Het thema dat centraal staat is: Zorgverslimmen: hoe doe je dat? Hoe creëer je meer tijd en aandacht voor innovatie in de zorg? En onder het motto ‘voorspellen is beter dan genezen’: hoe zet je data in voor een betere jeugd- en pleegzorg?

Bekijk hier het gesprek dat Nicole heeft met Jason Bhugwandass, Kaya Stok en David Tom.

Bekijk de opname

Zorgaanbieders verzamelen enorme hoeveelheden data over hun cliënten. Deze data kunnen zij goed benutten om de zorg te verbeteren en duurzaam te maken. De technologie en de kennis om met data aan de slag te gaan is er wel, maar blijkt in de praktijk lastig toe te passen. Neem bijvoorbeeld het wachtlijst management. Dit is niet goed geregeld en dit heeft grote gevolgen.Maar hoe zorgen wel ervoor dat zorgorganisaties nog beter kunnen sturen op wachtlijsten, waar liggen kansen in de jeugdzorg, hoe kun je data voor je laten werken?

Nicole gaat hierover in gesprek met Kaya Stok (pedagoog, onderzoeker en projectleider digitale zorg & innovatie bij Levvel), Jason Bhugwandass (ervaringsdeskundige in de jeugd GGZ en spreker) en David Tom (directeur en data scientist bij 6Gorilla’s).

 

David Tom

Zorgverslimmer

Bekijk profielBekijk profiel

Kijk hier de live uitzending terug

Na het versturen van het formulier ontvang je een link om de opname terug te kijken

Opname11 nov 2021

Opname

Campus Tenzinger: Data & doen!

Donderdag 21 oktober vond de eerste live uitzending van Campus Tenzinger plaats. Het centrale thema in deze eerste uitzending was Data & doen in de Jeugdzorg en GGZ! We staan voor enorme uitdagingen in de zorg. Levert de inzet van een data-strategie de juiste oplossingen voor deze uitdagingen? Hoe komen we van grote dromen en goed nadenken naar het uiteindelijk doen om te werken met data in de zorg? Onder leiding van Aldith Hunkar praten Nellieke de Koning, Floortje Scheepers, Vivian Hemmelder en David Tom over hun dromen, uitdagingen en oplossingen om tot een slimmere en effectievere Jeugdzorg te komen.

Bekijk de opname

De thema’s voor de eerste Campus Tenzinger ‘Data en Doen!’

Aldith Hunkar gaat in deze uitzending in gesprek met:

 • Nellieke de Koning, bestuurder en kinder- en jeugdpsychiatier bij Levvel;
 • Floortje Scheepers, psychiater en Hoogleraar Innovatie verbonden aan UMC Utrecht;
 • Ervaringsdeskundige Vivian Hemmelder en medeoprichter van Gek van GGZ;
 • David Tom, Data Scientist bij 6Gorilla’s.

Over Dromen: welke dromen hebben we als het gaat om het verbeteren van de Jeugdzorg? Wat is het ideaalbeeld en in hoeverre kunnen we dit waarmaken?

Over Denken: aan de hand van prikkelende stellingen en frisse perspectieven bespreken we welke waarde data voor de zorg kan opleveren. Maar ook welke hobbels dienen we te nemen?

Over Doen: om te veranderen is actie nodig. Wat is er nodig om aan de slag te gaan en wat kunnen we nu al doen? Verandering begint immers bij jezelf.

David Tom

Zorgverslimmer bij Tenzinger

Bekijk profielBekijk profiel

Kijk hier de live uitzending terug

Na het versturen van het formulier ontvang je een link om de opname terug te kijken

Opname05 jun 2020

How to learn machine learning

Op 4 juni vond het webinar plaats ‘How to learn machine learning?’. Heb je het gemist of wil je het terugkijken? Dat kan hier!

David Tom

Zorgverslimmer bij Tenzinger

Bekijk profielBekijk profiel

Iedereen praat over data science, maar hoe en waar begin je? Joran Lokkerbol van Trimbos Instituut neemt je mee in de wereld van machine learning en laat zien wat het voor jouw instelling kan betekenen. Hij geeft inspirerende voorbeelden en praktische tips, zodat jij een vliegende start kunt maken! Ravian Wettstein, Arts-onderzoeker en Jeroen Kroesen, Hoofd ICT, vertellen over hun praktijkervaringen met machine learning bij ADHDcentraal. Jeroen Sen legt uit hoe we binnen Medicore omgaan met machine learning. Verder wordt er antwoord gegeven op verschillende vragen die door deelnemers worden gesteld tijdens het webinar.

Praktische hand-out over machine learning
Naast de opname heb je toegang tot de PowerPoint presentatie en de praktische hand-out. Aan de hand van het CRISP-DM model laten wij zien hoe je in 6 stappen met data science kunt starten! Als voorbeeld hanteren we hoe Ravian Wettstein en Jeroen Kroesen van ADHDcentraal aan de slag zijn gegaan met hun eigen machine learning project onder leiding van Joran Lokkerbol van het Trimbos Instituut tijdens de Medicore data science masterclass.

Na het volgen van dit webinar heb je handvaten om te starten met je eigen machine learning project.

Binnenkort meer informatie over hoe je je kunt aanmelden voor de Masterclasses.

Heb je nog vragen naar aanleiding van het webinar? Mail deze naar jeroen.sen@medicore.nl.

Bekijk de opname

Vul onderstaand formulier in en ontvang de opname van het webinar.

Whitepaper20 apr 2020

Data Science in de zorg

Al jarenlang leggen zorgaanbieders een schat aan data vast over de zorg die zij leveren. Nu is het tijd om al die historische data voor hen te laten werken. Door de snelle technologische ontwikkelingen heeft Data Science enorme potentie: extra inzichten uit data versterken de klinische expertise en bieden oplossingen die de efficiëntie verhogen en de werkdruk verlagen.

David Tom

Zorgverslimmer bij Tenzinger

Bekijk profielBekijk profiel

Al jarenlang leggen zorgaanbieders een schat aan data vast over de zorg die zij leveren. Nu is het tijd om al die historische data voor hen te laten werken. Door de snelle technologische ontwikkelingen heeft Data Science enorme potentie: extra inzichten uit data versterken de klinische expertise en bieden oplossingen die de efficiëntie verhogen en de werkdruk verlagen.

Samen met 6Gorilla’s schreven we de whitepaper ‘Data Science in de zorg’.
Hierin lees je alles over:

 • De werking van Data Science in de zorg
 • Wat Data Science voor jouw zorgorganisatie kan betekenen
 • Hoe je zelf een start maakt met de verwerking van interessante data
 • Interessante voorbeelden uit de praktijk

Mail mij deze whitepaper

Vul onderstaand formulier in om de whitepaper te ontvangen.

Gerelateerde berichten

Whitepaper10 nov 2022

Meer tijd voor zorg met slimme signaleringen

In deze whitepaper gaan we dieper in op hoe je je ECD volautomatisch signalen kunt laten genereren op basis van zorginhoudelijke triggers.
Lees meer +
Whitepaper10 okt 2022

Whitepaper hoe implementeer je een ECD

De overstap naar een nieuw ECD is een ingrijpende verandering voor processen binnen een zorginstelling. In dit whitepaper lees je over onze implementatiemethodiek.
Lees meer +
Whitepaper06 sep 2022

Factsheet slimme signaleringen Medicore

Lees in onze factsheet hoe Medicore zorgverleners en zorgadministratie ondersteunt door slimme signaleringen.
Lees meer +
Blog26 feb 2020

6 voordelen van datawarehouse

Binnen organisaties is er steeds meer waardevolle digitale data aanwezig. Al deze data kan gebruikt worden om van te leren. Hiervoor maken we gebruik van Business Intelligence (BI). Met behulp van BI zetten we de data om in kennis. De data hiervoor kan uit verschillende losse bronnen komen zoals Excel, de financiële administratie, het ECD etc. Echter, in veel gevallen is het gebruik van een datawarehouse een betere oplossing om op te analyseren.

Een datawarehouse is een plek, een database, waar alle relevante data van een organisatie is samengebracht. Als BI-consultant houd ik mij dagelijks bezig met het ontsluiten, analyseren en visualiseren van data. Hierbij maak ik vrijwel altijd gebruik van een datawarehouse. In deze blog geef ik inzicht in de voordelen van een datawarehouse.

1. Data op één plek

In een organisatie bevindt de data zich vaak op meerdere plekken, verspreid over aparte operationele systemen. Deze kunnen ook nog op verschillende locaties staan. Zo kan het financiële systeem bijvoorbeeld op een eigen server staan, terwijl het ECD in de cloud staat.

In een datawarehouse wordt data uit verschillende bronnen naar één centrale plek gebracht. Bij het maken van analyses hoeft er dan maar verbinding gemaakt te worden met één database. Je zou het kunnen vergelijken site van bol.com. Hier worden eigen producten aangeboden, maar ook die van andere leveranciers. Je kan op zoek naar die producten, ze met elkaar vergelijken en bestellen, allemaal binnen één omgeving.

2. Minder belasting operationele systemen

Het is vaak geen goed idee om (complexe) analyses direct uit te voeren op de database van een operationeel systeem. Die systemen zijn gebouwd voor het verwerken van transacties met een beperkte hoeveelheid data. Bij analyses en rapportages gaat het meestal om grote hoeveelheden data en complexe berekeningen. Het draaien van een analyse zal dan zeker een negatieve invloed op de performance het operationele systeem. Een datawarehouse is speciaal ontworpen voor het maken van analyses. Het opvragen van data heeft dan ook geen invloed op de operationele systemen.

3. Meer samenhang van de data

Het naar één plek brengen van de data houdt niet in dat alles zo maar één op één wordt gekopieerd. De data uit de verschillende systemen wordt omgezet naar één samenhangend geheel en op een juiste manier gecategoriseerd. Hierdoor kan de data aan elkaar gerelateerd en met elkaar worden vergeleken.

4. Vaste definities

Voor één begrip kunnen er meerdere definities zijn: Wat wordt er verstaan onder omzet, winst, hoeveel uur werkt een fulltimer etc.? Om een goede analyse te kunnen maken en om verschillende cijfers met elkaar te kunnen vergelijken is het belangrijk dat die begrippen goed gedefinieerd zijn. In het datawarehouse is vastgelegd wat die definities zijn. Hierdoor kunnen we ervan uitgaan dat berekeningen altijd op dezelfde manier gedaan worden.

5. Aggregaties

In analyses hoeft de data meestal niet op het meest gedetailleerde niveau getoond te worden, maar bijvoorbeeld totalen per maand. Deze totalen zitten niet altijd in de brondatabase. In het datawarehouse worden dit soort totalen vooraf berekend. Dit levert een aanzienlijke tijdswinst op.

6. Veiligheid

In een applicatie is de toegang goed geregeld voor de ‘voorkant’ van de applicatie. Dit is anders bij de toegang tot de ‘achterkant’ van de database. Dit moet apart worden geregeld. Bij een datawarehouse hoeft de afscherming maar op één manier en op één plek geregeld te worden. Hierdoor wordt het beheer overzichtelijker en minder foutgevoelig.

Bovengenoemde 6 voordelen dragen bij aan het bereiken van de doelen van BI, namelijk het inzicht krijgen in de organisatie en op basis daarvan onderbouwde beslissingen nemen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden van BI en een datawarehouse voor jouw organisatie? Download de brochure van onze oplossing ‘Zorgmonitor’ via onderstaande button, of stuur ons een e-mail.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zo ben jij elke maand op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de zorg!