Blog08 jul 2020

De (on)mogelijkheden voor toegang voor ouders tot een cliëntportaal

De eerste stappen voor toegang ouders tot cliëntportaal kind

Veel jeugdzorg behandelaren hebben de wens om ouders toegang te geven tot het wellbee cliëntportaal. Maar is de IT er ook klaar voor? Ja en nee.

Heike Brandes

Zorgverslimmer bij Tenzinger

Bekijk profielBekijk profiel

Even terug naar de basis. Waarom is toegang voor ouders en wettelijke vertegenwoordigers tot het wellbee cliëntportaal zo belangrijk? Dat zie je bijvoorbeeld al bij aanvang van de behandeling: er is bij kinderen een akkoord van beide ouders nodig om te kunnen starten me een behandeling. Hoe makkelijk zou het zijn als zij gewoon in het cliëntportaal digitaal akkoord op de behandeling kunnen geven?

ECD-leveranciers zetten eerste stappen om ouders toegang te geven

Zijn ECD-leveranciers inmiddels zo ver om ouders toegang te verschaffen? Nog niet helemaal en zeker niet alle ECD-leveranciers, maar een kleine groep zet al wel de eerste stappen. Bij Medicore zijn we aangesloten bij het programma Machtigen van Logius & VWS en praten we mee over de oplossingen die nodig zijn.

Logius heeft in samenwerking met VWS in Q4 2019/Q1 2020 een proof-of-concept uitgevoerd waarbij moeders op basis van hun BSN met DigiD-toegang verkregen tot het cliëntportaal van hun kind. Waarom moeders? Omdat de wettelijke vertegenwoordiging van moeders eenvoudig op basis van het Basis Register Persoonsgegevens (BRP) vastgesteld kan worden. Klinkt eenvoudig toch? Vaders toegang geven blijkt helaas minder eenvoudig. Want de wettelijke vertegenwoordiging van vaders wordt niet automatisch in het BRP geregistreerd. Kortom, om beide ouders toegang te verlenen op basis van het BRP zal er dus anders aan de bron geregistreerd moeten worden. En dit kost tijd.

En stel de toegang voor wettelijke vertegenwoordigers is geregeld; welke informatie mogen ouders dan zien; beide dezelfde informatie of juist een gescheiden dossier? Want wat doe je in geval van een ‘vechtscheiding’? Vooralsnog wordt er op landelijk niveau gewerkt aan een ‘informatiestandaard’. Denk daarbij aan een soort ZorgInformatieBouwsteen (ZIB) waarop ouders bepaalde informatie te zien krijgen na het inloggen in het dossier van het kind. Ook dit is nog volop in ontwikkeling.

Staatssecretaris Knops liet de Kamer twee weken geleden weten dat het programma Machtigen vertraagd is en pas in de tweede helft van 2021 beschikbaar zal komen.

Kortom, zowel de praktijk als de wet- en regelgeving op dit gebied is nog niet zo ver. Juist daarom zitten we nu bij de Logius & VWS aan tafel waar we mee kunnen denken en praten over de oplossingen. Ook doen we verkennend onderzoek waarbij we de wensen van onze opdrachtgevers in kaart brengen.

Verkennend onderzoek

Omdat we het belangrijk vinden een zo compleet mogelijk beeld te krijgen, hebben we vierde jaars student Business Informatics Charlotte Kuijer gevraagd hier uitgebreid onderzoek naar te doen. Zij gaat zich verder verdiepen in de wet- en regelgeving en de praktische vertaling ervan naar de praktijk zodat behandelaren zo eenvoudig mogelijk straks ouders toegang kunnen geven tot het medisch dossier van hun kind.

Gerelateerde berichten

Blog24 feb 2023

Chaos voorkomen? Dit is waarom functioneel applicatiebeheerders cruciaal zijn in de zorg

In deze blog vertelt Judith Hegger, functioneel applicatiebeheerder bij Tenzinger over de onmisbare rol van applicatiebeheerders in de zorg.
Lees meer +
Blog24 feb 2023

Van visie naar Medicore ECD: zo werken onze product managers

In deze blogreeks nemen wij je mee in de afdelingen achter het Medicore ECD. We starten met de afdeling product management.
Lees meer +
Blog16 feb 2023

Zo blijft de informatie in onze software veilig

Hoe houden wij de informatie in onze software veilig? We gaan in gesprek met onze Chief Information Security Officer (CISO) Erik-Jan Davids.
Lees meer +
Whitepaper30 apr 2019

Factsheet Interoperabiliteit: van API’s tot ZIB’s

Amy Ahluwalia

Zorgverslimmer bij Tenzinger

Bekijk profielBekijk profiel

Het ICT-landschap van een zorginstelling is vaak complex. Een gestandaardiseerd en interoperabel ECD helpt dit te versimpelen.

De zorg ontwikkelt zich tot een netwerk waarin zorginstellingen, zorgverleners, cliënten en verzekeraars samenwerken en informatie delen. We zien overal dat standaardisatie toeneemt. Logisch, want standaardisatie is nodig om goede én betaalbare zorg te kunnen blijven leveren. Eenduidige opslag en uitwisseling van gegevens is noodzakelijk om op een laagdrempelige manier informatie te registreren en uit te wisselen. Met gestandaardiseerde koppelingen maken we het zo makkelijk mogelijk voor zorgverleners, cliënten, managers en de zorgadministratie en andere partners binnen de keten. Van API’s tot ZIB’s, het kan allemaal met de interoperabele en gestandaardiseerde wellbee portalen en het ECD.

Na het lezen van deze factsheet:

  • weet je hoe wij werken aan standaardisering binnen een complex zorg-ICT landschap
  • heb je een compleet overzicht van koppelingen met Medicore  en wellbee
  • lees je met wie wij samenwerken richting ketenzorg

Mail mij deze factsheet

Vul onderstaand formulier in om de factsheet te ontvangen.

Gerelateerde berichten

Whitepaper16 dec 2022

Zorgwetgevingsradar ggz, sociaal domein en medisch specialistische zorg

Ieder jaar verandert er veel in de wetgeving in de zorg. In dit whitepaper nemen wij je mee in de grootste wijzigingen.
Lees meer +
Whitepaper10 nov 2022

Meer tijd voor zorg met slimme signaleringen

In deze whitepaper gaan we dieper in op hoe je je ECD volautomatisch signalen kunt laten genereren op basis van zorginhoudelijke triggers.
Lees meer +
Whitepaper10 okt 2022

Whitepaper hoe implementeer je een ECD

De overstap naar een nieuw ECD is een ingrijpende verandering voor processen binnen een zorginstelling. In dit whitepaper lees je over onze implementatiemethodiek.
Lees meer +

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zo ben jij elke maand op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de zorg!